W IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 7 czerwca w Pszczynie zwyciężyły drużyny:
w kategorii amatorów:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic
za Rogaliki "Niebo w gębie", Kwaśnicorkę na wędzonce, Keczkę nadziewaczkę szaro-biała klucha modra kapucha
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej
za Kopę Pszczyńską "co kopie", Krem brokułowy, Roladę z dziczyzny, kluski fusiate, modrą kapustę z boczkiem
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz
za Chrusty, Krokiety z farszem cebulowym, Rosół z kury ze swojskimi nudlami, Kaczkę pieczoną nadziewaną warzywami z sosem, kluskami i modrą białą kapustą
w kategorii profesjonalistów:
I miejsce: Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice)
za Hekele na tostach chleba razowego, Agrest w malcu na mioduli, Pucka na kwaśno, golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem
II miejsce: Restauracja "U Przewoźnika"
za Ajerkuchy z apfelmusem, Bryję z gniecionym kartoflem, Kaczkę z jabłkami, kluskami czornymi z biołymi, kapustę młodo dymfowano
III miejsce: Restauracja "Frykówa"
za Jabłecznik "Jak u mamy" podawany z sosem goździkowym, Żurek w bochnie chleba, Żebro Adama podawane z pieczonymi ziemniakami w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów