VI Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się w Gliwicach 18 czerwca 2011 roku .
Główną atrakcją Festiwalu był oczywiście konkurs kulinarny. Wzięło w nim udział aż 21 drużyn - 12 profesjonalnych i 9 amatorskich.
Oprócz atrakcji kulinarnych, na scenie wystąpili m. in. kabaret Czesuaf, zespół Sweet Garden oraz legendarny Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
Jury, w którego skład weszli m.in. Jean Bos – mistrz kuchni molekularnej, Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej i regionalnej i Grzegorz Chmielewski – wiceprezes organizatora imprezy czyli Śląskiej Organizacji Turystycznej, miało pełne ręce roboty. „Nie myślałem, że udział w jury będzie aż tak ciężką pracą. W końcu mieliśmy do zdegustowania aż 60 potraw!” – przyznaje Chmielewski. Agnieszka Sikorska, dyrektor biura ŚOT zapewnia, że i w przyszłym roku będzie podobnie: „Jestem przekonana, że za rok gotować będzie równie wiele drużyn, być może zwiększymy nawet liczbę uczestników, bo zainteresowanie festiwalem jest z roku na rok większe”.
Organizatorami VI Festiwalu „Śląskie Smaki” byli: Śląska Organizacja Turystyczna, Miasto Gliwice oraz Beskidzki Klub Kulinarny.
Patroni honorowi:
- Minister Sportu i Turystyki
- Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
- Marszałek Województwa Śląskiego
Patroni medialni:
- TVP Katowice
- Polskie Radio Katowice
- Radio CCM
- Polska. Dziennik Zachodni
- Echo Miasta
- TTG
- Magazyn Polska Wita
- Nasze Miasto