W rywalizacji o Złoty Durszlak i zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2016 mogą wziąć udział gotujący amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze z całej Polski. Warunek jest jeden - przygotowane potrawy mają mieć związek z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego.
Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się 4 czerwca 2016 r., czyli w dniu konkursu. W tym roku Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się na Rynku w Katowicach. Już dziś zapraszamy!
Na zgłoszenia drużyn czekamy do piątku, 6 maja. Ostateczną listę uczestników przedstawimy do 13 maja. Ilość miejsc jest ograniczona. Regulamin konkursu oraz karty zgłoszenia zamieszczone są tutaj.