W IX Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 8 czerwca w Zawieciu zwyciężyły drużyny:
W kategorii SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
I miejsce: Kucharska Brygada - Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej za: grillowaną cukinię faszerowaną kolorowymi warzywami w asyście ziemniaczanych chipsów, aksamitny sernik z korzennym aromatem, polany białą czekoladą oraz polędwiczkę wieprzową w cieście drożdżowym, faszerowaną pieczarkami i śliwkami w sosie, z dodatkiem kolorowego puree i z musem pietruszkowym w otoczce buraczka
II miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim za: lyngę z krupniokiem, zupę z jarmużu oraz karminadel z harynkiem, duszone liście młodej kapusty, mus jabłkowo-chrzanowy
III miejsce: Cwaniary z Gastronoma - Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej za: panna cottę z chrzanem i sosem ze świeżego buraka, krem z czerwonej kapusty podany ze smażonym podgrzybkiem i chipsem bekonowym, comber z szaraka otulony czosnkiem niedźwiedzim, aromatyzowany drewnem jabłoni podany w towarzystwie klusek kładzionych z pokrzywą, sosem ze śliwek węgierek oraz młodą karotką glazurowaną płatkami róży
W kategorii AMATORÓW:
I miejsce: Kostkowianki za: jaglak po jurajsku, zupę krem z pieczonego selera w asyście chrupiącego boczku oraz kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy
II miejsce KGW Udórz za: galaretę wieprzową, zupę z perliczki ze swojskim makaronem oraz dzika w całości obłożony kaszą gryczaną i duszoną kapustą
III miejsce Nina z Familijom z Tarnowskich Gór za: tort czekoladowo-rumowy, zupę dyniową z kaczym pasztecikiem oraz roladki z królika na młodej kapuście i chrupiącej klusce
W kategorii PROFESJONALISTÓW:
I miejsce: Restauracja Kapias z Goczałkowic za: marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej, kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem i nalewkę; zupę z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawiku zajęczego, kwiatu kocimiętki oraz za gęś goczałkowicką gotowaną w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego
II miejsce: Restauracja Em w Koziegłowach za: zawijaniec drożdżowy z czarnym bzem i kruszonką podany z kremem z zsiadłego mleka, zalewajkę po koziegłowsku z białym serem, gołębia w marynacie korzennej podany na kaszy pęczak z modrą kapustą zaprawianą śliwką marynowaną w occie
III miejsce: Karczma Rogata w Bielsku-Białej za: pasztet z królika i gęsi z suszoną żurawiną i powidłami śliwkowo-czekoladowymi, tradycyjny schab z kością w 3 marynatach podany z chipsami z kwaka, marchewką w miodzie lipowym, młodą kapustą i grillowanymi ziemniakami oraz ciasto pół-francuskie z bryndzą