Nieodłącznym elementem poznawania danego kraju, regionu czy miejsca jest poznanie jego kuchni. Warto zasmakować, pokosztować, popróbować co oferują nam kucharze, bo McDonald, KFC itp. wszędzie jest takie same, ale autentyczna kuchnia danego regionu może różnić się i to bardzo. Tą różnorodność kulinarną, dobrze mieliśmy okazje poznać podróżując po województwie śląskim, które nie tylko stoi roladą, kluskami i modrą kapustą, ale jest naprawdę może zaskakiwać.
Fakt ten został również wykorzystany przez Śląską Organizację Turystyczną, która w 2010 zapoczątkowała projekt "Śląskie Smaki". Co roku organizowany jest festiwal "Śląskie Smaki", na którym prezentowane są potrawy regionalne oraz odbywa się konkurs kulinarny i to rosnąca popularność tego festiwalu wpłynęła właśnie na powstanie wyżej wymienionego projektu, w ramach którego powstał Szlak Kulinarny "Smaki Śląski".
Szlak Kulinarny to zbiór restauracji w województwie śląskim, które pomyślnie przeszły "certyfikację" przez ŚOT. Oznacza to po prostu, że w polecanych przez ŚOT restauracjach mamy gwarancję, że zjemy dania regionalne, które są "najwyższej jakości, robione wg tradycyjnych, sprawdzonych przepisów i z najlepszych składników".
Cały tekst można przeczytać TUTAJ.