Remigiusz Rączka gotuje w restauracji "EM" w Koziegłowach na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki": chłodnik z ogórków, kaczka z jabłkami, marchwiak.
Składniki poniżej:
Marchwiak
marchew – 450 g
mąka ziemniaczana – 0,75 szklanki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
cukier – 0,5 szklanki
olej – 0,75 szklanki
jajka – 4 szt.
czekolada – 40 g
śliwki suszone – 40 g
figi suszone – 40 g
migdały w płatkach – 40 g
Kaczka pieczona w jabłkach
kaczka cała – 1 szt. (ok. 2 kg)
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżka
sól morska – 1 łyżka
pieprz czarny – szczypta
farsz:
jabłka – 3 szt.
rodzynki – 50 g
nalewka z malin – 50 ml
majeranek – szczypta
cynamon – szczypta
sól, pieprz – do smaku
kluski z kaszy gryczanej:
kasza gryczana niepalona – 200 g
mąka ziemniaczana – 50-60 g
żółtka – 2 szt.
woda – ok. 0,5 l
sól – do smaku
Chłodnik z ogórków
zsiadłe mleko – 1,5 l
ogórki zielone – 3-4 szt. (małe)
ogórki kiszone – 3 szt.
woda spod ogórków kiszonych – do smaku
rzodkiewka - pęczek
koperek – 0,5 pęczka
szczypiorek – 0,5 pęczka
sól, pieprz – do smaku
jajka ugotowane – 3-4 szt.