XII Festiwal Śląskie Smaki zbliża się wielkimi krokami! W tym roku odbędzie się 11 czerwca w urokliwym Koszęcinie. To miejsce wyjątkowe, bowiem jest to siedziba Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest w tym roku współorganizatorem Festiwalu.
Dwunasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki pokazuje nie tylko ogromne zainteresowanie kuchnią województwa śląskiego, ale przede wszystkim podkreśla jej różnorodność. Mimo wielu, przygotowanych już podczas poprzednich imprez, potraw tradycyjnych czy inspirowanych kuchnią tradycyjną, wciąż jesteśmy ciekawi, czym tym razem zaskoczą nas kucharze w Bitwie Smaków czy uczestnicy konkursu kulinarnego.
Wraz z naborem do konkursu, ruszył nabór do Jury Festiwalu Śląskie Smaki. Organizatorzy imprezy poszukują kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników. Co ważne – w Jury jest tylko jedno miejsce dla osoby mogącej wykazać się szczególną znajomością kuchni regionalnej. Co to znaczy? Ktoś, kto brał już udział w konkursach kulinarnych (jako uczestnik lub jako juror) lub należy do Koła Gospodyń Wiejskich, czy innej organizacji zajmującej się m.in. kuchnią regionalną albo posiada np. dorobek wydawniczy w tym zakresie, również może być członkiem Jury konkursu kulinarnego XII Festiwalu "Śląskie Smaki". Każdy więc może stać się częścią Festiwalu Śląskie Smaki.
Zgłoszenia (kopie dokumentów potwierdzających kwalifikacje, określone w pkt. 4 oraz dane kontaktowe) należy wysyłać do siedziby Śląskiej Organizacji Turystycznej do dnia 27.04.2017 r. (pocztą na adres: Śląska Organizacja Turystyczna, ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice lub mailem na adres: marta@slaskie.travel; kontakt: Marta Grygny (tel. 32 207 207 3).
Dokumenty:
Serdecznie zachęcamy do zgłaszania się!