12 Festiwal Śląskie Smaki za nami! Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się w tym roku szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, współorganizatora Festiwalu, przyjechało blisko 5 tysięcy osób!
W tegorocznym konkursie wystartowały dwadzieścia dwie drużyny: 9 drużyn amatorów, 8 drużyn profesjonalistów i 5 szkół gastronomicznych.
W kategorii szkół gastronomicznych:
1 miejsce: Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim (Gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym, Zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery, Policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową oraz tiulem)
2 miejsce: Tyskie Łobuzy - Zespół Szkół nr 7 w Tychach (Batonik z musem i kremem żurkowym, Zupa piwna z twarogiem i chipsem z boczku oraz Królik sous vide, sos rabarbarowy, puree z bobu, szparagi z masłem palonym)
3 miejsce: Gryfne Kuchciki - Technikum Gastronomiczne w Tarnowskich Górach (Śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata, Dyniowa zupa z kluskami kładzionymi, Pierś z gęsi z puree chrzanowym oraz sosem śliwkowym podana z młodymi karmelizowanymi marchewkami i cukinią)
W kategorii amatorów:
1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie (Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, Zalewajka na wędzonce, Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi)
2 miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku (Ciasto murzynek i ciasto akacjowe, zestaw nalewek zdrowotnych, Zupa baniowa z zacierkami, Kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kasza jęczmienna w warzywach, buraczki zasmażane)
3 miejsce: Kulinarne Nawigacje (Nabombany faworek, Owocowa breja z bezowymi chmurkami, Czorne pierogi z waniliową zołzą)
W kategorii profesjonalistów:
1 miejsce: Restauracja Zagłębie Smaku, Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza (Szpajza cytrynowo-kakaowa, chutney z rabarbaru, tuile z truskawek i chili, sos kogel-mogel, czekoladowa ziemia, Żur Śląski, chrupiący boczek, kluseczki grzybowe, piana chrzanowa, Rolada Śląska, modra kapusta, papier ryżowy, kluseczki śląskie, młoda marchew)
2 miejsce: Restauracja Orzech i Miód, Hotel Spa Laskowo (Żebro wołowe, marynowana czerwona kapusta, Kartoflanka, Comber z jelenia, bigos z jarmużu, kopytka z palonym sianem)
3 miejsce: Qubus Hotel Bielsko-Biała (Wątróbka/krupniok/koper/ogórek, Borowik/szalotka/żółtko/mini marchew/pietruszka, Dzik/topinambur/demi-glace z słonecznikiem/słodki ziemniak/młody jęczmień)
fot. ŚOT/Piotr Lipecki