Laureci konkursu kulinarnego VIII Festiwalu "Śląskie Smaki"
Data dodania: 4 kwietnia 2016

Laureci konkursu kulinarnego VIII Festiwalu "Śląskie Smaki"


Znamy Ekspertów Śląskich Smaków! Konkursowe jury wynrało zwycięzców festiwalowych zmagań. Nagrodzeni w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu Śląskie Smaki i ich potrawy:

KATEGORIA AMATORÓW

I miejsce: Team Rodzinny za „Wulkan" z sałatką jarzynową, Zupę z leśnych grzybów oraz Kotlet schabowy z kością, z młodą kapustą i młodymi ziemniakami

II miejsce: Nina z Familijom z Tarnowskich Gór za Zupę marchewkowa z wintbojtlem (ptysiem)Królika pieczonego jako zając oraz Pikielsznita z ajerkoniakiem

III miejsce: Kostkowianki za Wiejską szczawiówkęGicz cielęcą na placku polaną sosem z kurek oraz Wąwoziki

KATEGORIA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

I miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała - Dziewczyny z gastronoma za Wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosemZupę na beztydniu oraz Niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami

II miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała - Chłopcy z Gastronoma za Tatar ze śledzia z kwaśną śmietanąCzośniankę oraz Golonkę zapiekaną w sosie piwnym z konfiturą z czerwonej cebuli, sosem chrzanowym i kluskami śląskimi

III miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała - Łobuzice z gastronoma za Domową zupę z pokrzywRolady cielęce z nadzieniem borowikowym, podane na postumencie ze zwoju grysikowego w asyście modrej kapusty z rodzynkami sułtańskimi na ciepło oraz Wytworną krówkę

KATEGORIA PROFESJONALISTÓW

I miejsce: Restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna za Przetwory z książęcej spiżarni - smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką, Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym oraz Grasicę cielęcą z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy

II miejsce: Restauracja Frykówka, Pszczyna za Zupę z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiemZająca pszczyńskiego w sosie własnym podanego z buraczkami glazurowanymi i kluskami kładzionymi oraz Ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym

III miejsce: Restauracja Hotelu Styl 70***, Piasek k. Pszczyny za Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek, Pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem oraz Polędwicę z sarny sous vide z krupnikiem i chutneyem z bruszwicy i jabłek, podana z ziemniakami z fois gras i pianką tymiankową


Fotoreportaż z festiwalu
  • 1
    - - - - -
  • 2
    - - - - -
  • 3
    - - - - -
  • 4
    - - - - -
  • 5
    - - - - -
  • 6
    - - - - -
  • 7
    - - - - -
  • 9
    - - - - -