Znamy Ekspertów Śląskich Smaków! Konkursowe jury wynrało zwycięzców festiwalowych zmagań. Nagrodzeni w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu Śląskie Smaki i ich potrawy:
KATEGORIA AMATORÓW
I miejsce: Team Rodzinny za „Wulkan" z sałatką jarzynową, Zupę z leśnych grzybów oraz Kotlet schabowy z kością, z młodą kapustą i młodymi ziemniakami
II miejsce: Nina z Familijom z Tarnowskich Gór za Zupę marchewkowa z wintbojtlem (ptysiem), Królika pieczonego jako zając oraz Pikielsznita z ajerkoniakiem
III miejsce: Kostkowianki za Wiejską szczawiówkę, Gicz cielęcą na placku polaną sosem z kurek oraz Wąwoziki
KATEGORIA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
I miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała - Dziewczyny z gastronoma za Wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosem, Zupę na beztydniu oraz Niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami
II miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała - Chłopcy z Gastronoma za Tatar ze śledzia z kwaśną śmietaną, Czośniankę oraz Golonkę zapiekaną w sosie piwnym z konfiturą z czerwonej cebuli, sosem chrzanowym i kluskami śląskimi
III miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała - Łobuzice z gastronoma za Domową zupę z pokrzyw, Rolady cielęce z nadzieniem borowikowym, podane na postumencie ze zwoju grysikowego w asyście modrej kapusty z rodzynkami sułtańskimi na ciepło oraz Wytworną krówkę
KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:
I miejsce: Restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna za Przetwory z książęcej spiżarni - smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką, Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym oraz Grasicę cielęcą z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy
II miejsce: Restauracja Frykówka, Pszczyna za Zupę z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiem, Zająca pszczyńskiego w sosie własnym podanego z buraczkami glazurowanymi i kluskami kładzionymi oraz Ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym
III miejsce: Restauracja Hotelu Styl 70***, Piasek k. Pszczyny za Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek, Pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem oraz Polędwicę z sarny sous vide z krupnikiem i chutneyem z bruszwicy i jabłek, podana z ziemniakami z fois gras i pianką tymiankową