Kuchnia regionalna województwa śląskiego jest niezwykle różnorodna. Przez wieki kształtowały ją wpływy niemieckie, czeskie, austriackie, czy żydowskie. Znajduje to przełożenie na tradycje świąteczne. Słodkości, które goszczą na świątecznych stolach na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej niespotykane są w innych częściach regionu. Wigilijne przysmaki popularne w sercu regionu zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Beskidach. Południe regionu słynie z kaszy jaglanej podawanej z cynamonem i cukrem, kaszy manny podawanej na słodko, jabłek pieczonych z konfiturami oraz strucli z makiem i pierniczków z marmoladą. Wpływy austriackie zaowocowały niezwykłą popularnością małych słodkich ciasteczek, które pieczone są tutaj już od początku grudnia.
Dzisiaj zachęcamy Was do bliższego poznania świątecznych wypieków popularnych w Beskidach i na Śląsku Cieszyńskim.
Trzeba przyznać, że tamtejsze słodkości nie mają sobie równych. Umil sobie Mikołajki z SlaskieSmaki.pl
![]() |
Miodowe pierniczki |
![]() |
Ciasteczka Orzeszki |
![]() |
Ciasteczka bombki |
![]() |
Zozworki- ciasteczka imbirowe |