Różnorodna i bogata w tradycje kulinarne kuchnia województwa śląskiego na czas Świąt Bożego Narodzenia prezentuje znane i mniej znane potrawy wigilijne.
Jedną z takich potraw są makiełki czyli zagłębiowska odmiana makówek podawanych na Wigilię, do której zamiast pieczywa dodaje się makaronu. Niegdyś w biedniejszych rodzinach do potrawy zamiast bakalii dodawano suszone owoce krajowe. Przepis na: makiełki
Makiełki, fot. Havve / arch. ŚOT
Do makówek popularnych na Śląsku daje się pieczywo (bułki, sucharki) oraz bakalie i zmielony mak, tak iż namoczone pieczywo układa się warstwami na przemian ze zmielonym makiem lub gotową masą makową. Przepis na: makówki
Makówki, fot. Havve / arch. ŚOT
Siemieniotka czy konopiotka to tradycyjna śląska potrawa (zupa) spożywana w wigilię Bożego Narodzenia. Jej nazwa wywodzi się od nasion konopi – siemienia. Przepis na: siemieniotkę
Siemieniotka, fot. Havve / arch. ŚOT
Na wigilijnych stołach główną potrawą jest karp, który na Śląsku zagościł w okresie międzywojennym. Gospodynie przyrządzały rybę przygotowując ją wpierw do smażenia w cebuli, porze, marchwi i pietruszki. Przepis na: karpia
Karp, fot. Havve / arch. ŚOT
Kolejną popularną na Śląsku potrawą wigilijną jest moczka (bryja), przygotowywana ze specjalnego rodzaju piernika oraz migdałów, rodzynek, daktyli, orzechów, suszonych owoców i ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Warto wiedzieć, że w każdej części Śląska przepis na moczkę jest inny, różniący się dodatkami jednak podstawą dania jest nadal piernik. Przepis na: moczkę / bryję
Moczka, fot. Havve / arch. ŚOT
Na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku wraz z panowaniem Habsburgów pojawiły się ciasteczka cieszyńskie. Gospodynie pieką je z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy oraz z okazji większych uroczystości (wesela, chrzciny). Poniżej kilka przepisów na ciasteczka tj.: miodowe pierniczki, zezworki (ciasteczka imbirowe), ciasteczka bombki, ciasteczka orzeszkowe, czy ule z kremem.
Zozworki, fot. Havve / arch. ŚOT