Schweinehaxe in Gemüse gebacken, serviert in einer aromatischen Sauce mit Meerrettich und Senf und einer Scheibe selbstgebackenem Brot

Text abspielen

Schweinehaxe in Gemüse gebacken, serviert in einer aromatischen Sauce mit Meerrettich und Senf und einer Scheibe selbstgebackenem Brot.

Das Gericht wird im Gasthaus Rogata serviert, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

 

Kochbuch Video Schlesischer Geschmack:

Bewährte Rezepte:

Golonki płuczemy, zbyt słone moczymy w wodzie. Tak przygotowane zalewamy gorącą woda z przyprawami i gotujemy przez ok 30 min w szybkowarze z włoszczyzną
Golonkę doprawiamy czosnkiem, faszerujemy kapustą kiszoną, rolujemy związujemy dratwą i zostawiamy w chłodni na 24 godz. Następnie gotujemy confit 12 godz. w temp. 92oC, wychładzamy. Robimy pańczkraut z kiszonej kapusty i purée ziemniaczanego, przyrządzamy sos piwny z warzywami.
Golonki należy umyć i osuszyć, następnie gotować w wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez 1 godz. Po ugotowaniu ostudzić i naciąć skórę w kratkę. Następnie zamarynować w piwie z majerankiem, mielonym kminkiem i czosnkiem na około 1 godz. Po zamarynowaniu zapiec w piecu konwekcyjnym nagrzanym do temp. 200oC przynajmniej 30 min.

 

Ansichten:  722