"Placki szkubane" - Pfannkuchen

Text abspielen

Kartoffelpuffer mit Sahne in einer hitzebeständigen Form direkt aus dem Ofen. Traditionell wurden sie in Wisła in einem Kachelofen gebacken.

Das Gericht wird im Restaurant Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

 

Kochbuch Video Schlesischer Geschmack:

Bewährte Rezepte:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarle (na tarcinę), odcedzić i dodać jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać w misce. Tak przygotowaną trzycieline, nabrać chochlą i nałożyć na rozgrzaną blachę. Piec i obracać, potem podsuszyć. Upiec tak 12 placków. W międzyczasie w garnku roztopić masło, zalać śmietaną, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru- podgrzać. Przygotować 4 naczynia żaroodporne do których należy wlać niewielką ilość uprzednio przygotowanej śmietany, tak aby przykryć dno, następnie szkubać (rwać na 4 kawałki każdy placek) i układać do naczyń, znowu polać śmietaną i tak przełożyć wszystkie placki.
Do mleka dodać drożdże, sól, cukier i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, małymi porcjami nakładać na stolnicę posypaną mąką. Formować nieduże placuszki. Placki piec w piecu, najlepiej węglowym. Po upieczeniu z jednej strony obrócić je na drugą. Placki są upieczone, jeśli opukiwane wydają głuchy odgłos. Podawać ze słoniną wędzoną, masłem lub zsiadłym mlekiem.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić ciasto i podzielić na 7 części, zrobić kulki i zostawić je do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować patelnię z olejem. Kulki rozciągnąć na okrągły placek i smażyć na oleju z dwóch stron. Na upieczone langosze nakładać łyżką farsz przygotowany z wymieszanych składników. Posypać utartym żółtym serem i polać keczupem.
Z mąki, mleka, jajek, drożdży wyrobić ciasto, na koniec dodać rozdrobniony twaróg lub pokrojone jabłka. Ciasto usmażyć na głębokim oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.
Surowe ziemniaki zetrzeć na placki, dodać mąkę, 1 jajko, gęstą śmietanę, sól i pieprz. Na rozgrzanym tłuszczu upiec na złoty kolor placki ziemniaczane. Schab pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem z solą. Usmażyć kotlety schabowe panierowane w jajku, mące i bułce tartej.

 

Ansichten:  482