Kućmok to rodzaj babki ziemniaczanej/ zapiekanki, potrawa charakterystyczna dla tej części regionu. Masę podobną do tej na placki ziemniaczane z dodatkiem boczku zapieka się w piekarniku przez około godzinę. Danie, jako przystawka serwowane jest z dodatkiem buraków i chrzanu.
Potrawa jest serwowana przez Restaurację Pod Ratuszem, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.
Sprawdzone przepisy:
2 kg obranych ziemniaków zetrzeć dodać 0,5 kg mielonego, gotowanego mięsa, żółtka, sól, pieprz, suszone warzywa. Pozostałe składniki zmieszać doprawić solą i pieprzem do smaku, na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać.
Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym.