Placki szkubane

Odsłuchaj tekst

Placki ziemniaczane ze śmietaną podawane w żarodopornym naczyniu zaraz po wyciągnięciu z pieca. Tradycyjnie były w Wiśle pieczone w kaflowym piecu. 

Potrawa jest serwowana przez Chatę Olimpijczyka Jasia i Helenki, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Sprawdzone przepisy:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarle (na tarcinę), odcedzić i dodać jajka, mąkę, sól, pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać w misce. Tak przygotowaną trzycieline, nabrać chochlą i nałożyć na rozgrzaną blachę. Piec i obracać, potem podsuszyć. Upiec tak 12 placków. W międzyczasie w garnku roztopić masło, zalać śmietaną, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru- podgrzać. Przygotować 4 naczynia żaroodporne do których należy wlać niewielką ilość uprzednio przygotowanej śmietany, tak aby przykryć dno, następnie szkubać (rwać na 4 kawałki każdy placek) i układać do naczyń, znowu polać śmietaną i tak przełożyć wszystkie placki.
Do mleka dodać drożdże, sól, cukier i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, małymi porcjami nakładać na stolnicę posypaną mąką. Formować nieduże placuszki. Placki piec w piecu, najlepiej węglowym. Po upieczeniu z jednej strony obrócić je na drugą. Placki są upieczone, jeśli opukiwane wydają głuchy odgłos. Podawać ze słoniną wędzoną, masłem lub zsiadłym mlekiem.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić ciasto i podzielić na 7 części, zrobić kulki i zostawić je do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować patelnię z olejem. Kulki rozciągnąć na okrągły placek i smażyć na oleju z dwóch stron. Na upieczone langosze nakładać łyżką farsz przygotowany z wymieszanych składników. Posypać utartym żółtym serem i polać keczupem.
Z mąki, mleka, jajek, drożdży wyrobić ciasto, na koniec dodać rozdrobniony twaróg lub pokrojone jabłka. Ciasto usmażyć na głębokim oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.
Surowe ziemniaki zetrzeć na placki, dodać mąkę, 1 jajko, gęstą śmietanę, sól i pieprz. Na rozgrzanym tłuszczu upiec na złoty kolor placki ziemniaczane. Schab pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem z solą. Usmażyć kotlety schabowe panierowane w jajku, mące i bułce tartej.

 

Wyświetlenia:  448