Poptato pancakes with "szpyrki"

Play text

Potato pancakes served with trimmings of bacon, pork fat, neck, loin and shoulder meat, which in Cieszyn Silesia are called "wyrzoski".

It is served at the Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki Restaurant, which belongs to the Silesian Tastes Culinary Trail.

 

Cookbook Video Silesian Tastes:

Proven recipes:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku. Piec na palniku na mocno rozgrzanej blasze. Wyrzoski pokroić, podsmażyć i dusić ok. 40 minut, dodając czosnek i paprykę do smaku. Chrupiące placki podawać z wyrzoskami.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku. Piec na palniku na mocno rozgrzanej blasze. Wyrzoski pokroić, podsmażyć i dusić ok. 40 minut, dodając czosnek i paprykę do smaku. Chrupiące placki podawać z wyrzoskami.
Z mąki, mleka, jajek, drożdży wyrobić ciasto, na koniec dodać rozdrobniony twaróg lub pokrojone jabłka. Ciasto usmażyć na głębokim oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.
Młode pokrzywy (same czubki) umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrzywy. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu- wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki.
Do mleka dodać drożdże, sól, cukier i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, małymi porcjami nakładać na stolnicę posypaną mąką. Formować nieduże placuszki. Placki piec w piecu, najlepiej węglowym. Po upieczeniu z jednej strony obrócić je na drugą. Placki są upieczone, jeśli opukiwane wydają głuchy odgłos. Podawać ze słoniną wędzoną, masłem lub zsiadłym mlekiem.

 

Views:  749