Półmisek dla dwojga - na gorącym kamieniu z lawy

Odsłuchaj tekst

Półmisek dla dwojga - na gorącym kamieniu z lawy podane: udziec z indyka, roladki drobiowe z bryndzą i jarmużem, paski żeberek marynowanych na miodzie, dodatki: dip jabłkowo-cebulowy, sos jagodowo-truskawkowy, ziemniaki pieczone, frytki, pierogi z ziemniakami i serem w okrasie, pierogi z mięsem w okrasie, bukiet soczystych surówek.

Danie serwuje Karczma Rogata, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Roladka drobiowa z bryndzą i jarmużem (w Półmisku dla dwojga)

Sprawdzone przepisy:

Karczek kroimy na plastry o grubości 2 cm, rozbijamy. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Krupnioki podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę, przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Na rozbite plastry karczku kładziemy podsmażone krupnioki, następnie pierś z kurczaka. Zawijamy. Podsmażamy na oleju. Usmażone rolady przenosimy do rondla i zalewamy wywarem. Dodajemy podsmażoną cebulę, czosnek i suszony podgrzybek. Dusimy. Sos zagęszczamy mąką pszenną i śmietaną.
Roladki z królika na młodej kapuście i chrupiącej klusce: królika zalewamy maślanką i marynujemy dobę w chłodnym miejscu. Wyjmujemy z marynaty, osuszamy. Wycinamy comber i skoki. Wyjmujemy kości, lekko rozklepujemy mięso po czym nakładamy farsz sporządzony z boczku, cebuli i suszonych owoców doprawiony pieprzem i tymiankiem.
Filet z pstrąga marynujemy w trawie cytrynowej przez 4 godziny, następnie zwijamy i pieczemy.
Dworska roladka z gęsi z jabłkiem, gruszką, śliwką z czarnymi kluskami, sosem jarzębinowym i surówką z kalarepy podanej na kozim serze
Mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, cienko rozbić tłuczkiem. Grzyby ugotować w małej ilości wody (do miękkości), następnie zmielić. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Mięso zwijać z grzybami, spiąć wykałaczką, posypać solą i pieprzem smażyć na smalcu z wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone roladki przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić do miękkości. Z wywaru zrobić sos. Podawać z kluskami.

 

Wyświetlenia:  104