Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 385
Udko z królika/sos śmietanowy/brokół/kopytka/marchewki
Żur pszczyński
Tatar wołowy
Królika często podawano w niedzielny lub świąteczny dzień na Górnym Śląsku, gdyż w wielu domostwach hodowano te zwierzęta. Przygotowywano go w różnych formach - duszony lub pieczony z dodatkami.
Oprócz słynnych śląskich kołoczy, szpajzy cytrynowej i biszkoptu z kremem na Górnym Śląsku z okazji uroczystości podawano również kopę, która w zależności od rejonu różniła się składnikami Pierwowzorem była kopa ornontowicka z bakaliowym, maślanym kremem i ananasem.
Żurek jurajski jest znany od ponad 120 lat. Był potrawą ubogiej ludności wiejskiej mieszkającej pod Częstochową. Codzienną potrawą był żur z ziemniakami, doprawiony suszonymi grzybami lepiej smakował, z czasem doszła do tego smażona cebula. Serwowany w porcelanowych dzbanuszkach.
Każdy zna i choć raz będąc na Śląsku, chociażby w okolicach Bytomia, Katowic próbował tradycyjnej śląskiej szpajzy. Właśnie ten cytrynowy smak idealnie sprawdzi się jako pyszny deser.
Krem z kiszonej kapusty to wykwintne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów.
Ptyś to lekkie, maślane, parzone ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem.
Tradycyjny żur śląski / puree ziemniaczane z chorizo / jajko sadzone przepiórcze
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Rosół - makaron/galantyna z kury/warzywa