Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 11
2024-01-02
Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej –również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
2023-09-04
Jesień trwa już w pełni, na co wskazują wszystkie charakterystyczne dla tej pory roku symbole i zmiany w naturze. Kiedy jesteśmy na spacerze, odczuwamy dużo niższą temperaturę, słońce chowa się za horyzont dużo wcześniej, a liście na drzewach zmieniają kolory na żółty, czerwony i pomarańczowy.
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-04-21
Czy ktoś w Was próbował połączyć krupniok z jabłkiem? Albo ziemniaka i cukinię z ananasem i brzoskwinią? Jeśli nie, to koniecznie w majówkę wypróbujcie nasze przepisy.
2022-03-24
Wraz z nadejściem długo wyczekiwanej i upragnionej wiosny za oknem pojawiają się jej pierwsze, charakterystyczne oznaki. Podczas spacerów możemy nacieszyć oczy rozkwitającymi pierwszymi kwiatami, zachwycającymi swoimi intensywnymi kolorami oraz posłuchać odprężającego ptaku śpiewów.
2022-01-03
Choć za nami już Święta i okres noworoczny, zachęcam do powrócenia na moment do obrzędów związanych z tym okresem. Przez lata zapomnianych, obecnie powracających do życia kulturowego. Zacznijmy jednak od genezy obrzędowości.
2021-02-22
Każda z kobiet lubi czuć się wyjątkowo, więc bierzcie siĘ Panowie do pracy! Kolacja przy świecach dla ukochanej? Obiad dla mamy? A może wyśmienity deser dla córki?
2021-01-25
Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".
2020-11-06
Gęsina to produkt sezonowy. Świeżą gęś kupujemy tylko jesienią, w terminie od listopada do grudnia. Potem przez resztę roku możemy kupić jedynie mrożoną.
2018-11-21
Można śmiało rzec, że Wielkanoc jest najradośniejszym świętem zarówno w kościelnym roku liturgicznym, jak i w obrzędowym kalendarzu polskiej wsi. Zwróćmy uwagę, że w niedzielę wielkanocną dzwony kościelne brzmią w szczególny, dostojny sposób, oznajmiając zmartwychwstanie Chrystusa. Mówiono dawniej, że spiżowego głosu wielkanocnych dzwonów boją się złe moce, a ludzie, słysząc ich dźwięk wyrzucają nienawiść ze swoich serc. Bogata obrzędowość Wielkiego Tygodnia oraz świąt Wielkanocnych wchłonęła wiele przedchrześcijańskich, pogańskich rytuałów i wierzeń, a nawet magicznych zabiegów.
2018-11-07
Podawanie gęsiny na świętego Marcina jest coraz bardziej popularne. Nie trzeba mieć znajomości na wsi, żeby móc kupić świeżą gęś, a i restauratorzy coraz częściej wpisują ją do swojego menu.