Nowalijki - coś nowego i długo wyczekiwanego

Autor:
Paweł
Data publikacji:
24 Marzec 2022
Odsłuchaj tekst

Wraz z nadejściem długo wyczekiwanej i upragnionej wiosny za oknem pojawiają się jej pierwsze, charakterystyczne oznaki. Podczas spacerów możemy nacieszyć oczy rozkwitającymi pierwszymi kwiatami, zachwycającymi swoimi intensywnymi kolorami oraz posłuchać odprężającego ptaku śpiewów. Kilka najciekawszych propozycji na aktywne przywitanie wiosny zamieściliśmy w artykule Top 5 miejsc na wiosenny spacer w Metropolii. To najlepszy czas na całkowite wyrwanie się z zimowego letargu!

Wiosna przynosi pozytywne zmiany wszędzie – również w kuchni. I tutaj zaczynają pojawiać się żywe i intensywne kolory i zapachy, tak samo jak w przypadku kwiatów na łonie przyrody. Warzywa noworoczne, analogicznie jak przebiśniegi w lesie zwiastują nadejście wiosny. Nowalijki, bo tak określane są młode warzywa pojawiające się na przełomie marca i kwietnia, po raz pierwszy w danym sezonie to jasny sygnał, że za oknami króluje wiosna. Zaliczamy do nich między innymi: zieloną sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, ogórki i pomidory. Wszystkie z nich kuszą swoim pięknym wyglądem i świeżym zapachem. Istnieje także możliwość ich samodzielnej uprawy, na parapecie własnego domu, co z pewnością przyniesie jeszcze większa satysfakcję podczas ich konsumpcji. Do najłatwiejszych i najmniej wymagających roślin zalicza się uprawa: rzeżuchy, natki pietruszki i szczypiorku. Do hodowli nowalijek najlepiej sprawdzą się parapety okien od południowej ub wschodniej strony, ponieważ w ciągu dnia dociera tam najwięcej słońca.


  • Rzeżuchę wystarczy wysiać na wilgotną watę lub ligninę (np. na talerzu) i regularnie podlewać.

  • Aby wyhodować natkę pietruszki, wystarczy umieścić w pojemniku korzeń pietruszki, który wypuszcza już listki. Powinien on wystawać około 1 cm nad powierzchnię ziemi. Należy podlewać go odstaną wodą o temperaturze pokojowej.

  • Do uprawy szczypiorku najlepiej użyć skrzynek. W ich dnie powinny być zrobione dziurki, które umożliwią swobodny odpływ nadmiaru wody. Skrzynki wypełniamy ziemią ogrodniczą przeznaczoną do wysiewu warzyw, a następnie umieszczamy w niej cebule, z których już wyrasta szczypior (do 3/4 wysokości). Posadzone cebulki trzeba podlać wodą o temperaturze pokojowej.

Dzięki nowalijkom otwiera się przed nami wiele kulinarnych możliwości, a dania z ich wykorzystaniem są świeże, lekkie, zdrowe i przede wszystkim smaczne! Poniżej zamieszczamy propozycje przepisów na dania z tych wyczekiwanych warzyw.

-----------------------------

Chłodnik z ogórka

Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki (2 porcje):
  • ogórek – 6 sztuk (240 g),
  • kefir (do 2% tłuszczu) – 1 sztuka (500 g),
  • orzechy włoskie – 2 łyżki (30 g),
  • koperek – 2 łyżki (16 g),
  • czosnek – 1 ząbek (5 g),
  • sok z cytryny – ½ łyżeczki (3 g),
  • pieprz czarny mielony – 1 szczypta (1 g),
  • sól himalajska – 1 szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Koperek dokładnie umyj i posiekaj.
  • Czosnek obierz, umyj i rozgnieć w prasce.
  • Wszystkie warzywa włóż do jednego naczynia, dodaj jogurt i wymieszaj. 
  • Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą soli, posiekanym koperkiem.
  • Schłodź w lodówce. 
  • Chłodnik przed podaniem posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
  • Chłodnik możesz wypić samodzielnie lub podawać z jajkiem na twardo lub z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

--------------------------------

Delikatny twarożek z nowalijek 

Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki (5 porcji):
  • ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (250 g),
  • rzodkiewka – 10 sztuk (150 g),
  • jogurt naturalny (do 2% tłuszczu) – 4 łyżki (80 g),
  • szczypiorek – 12 łyżeczek (60 g),
  • ogórek – 1 sztuka (40 g),
  • pieprz czarny mielony – 1 szczypta (1 g),
  • sól himalajska – 1 szczypta (1 g).

Sposób wykonania:

  • Dokładnie umyj wszystkie warzywa.
  • Obierz ze skórki ogórka i rzodkiewkę, a następnie pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • W miseczce umieść rozdrobniony ser, dodaj jogurt naturalny i przygotowane wcześniej warzywa.
  • Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą himalajską i dokładnie wymieszaj.
  • Twarożek podawaj z ulubionym pieczywem.

Zobacz też: 

Nowalijki w otulinie jurajskiego pstrąga: pstrągi należy wyfiletować pozostawiając skórę. Posolić i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Uformować z folii aluminiowej foremki wykorzystując plastry kalarepy jako dno foremki. Filety wysmarować masłem klarowanym i zrolowane włożyć do foremki.
Rabarbar z miętą zapakować wacum i gotować w niskiej temperaturze (60oC) około 20-30 minut. Po wyjęciu oddzielić rabarbar od mięty. Sam rabarbar miksować, dodać do smaku grenadinę i miód (ewentualnie cukier puder). Ciasteczko owsiane przygotować przez połączenie mieszanki musli, miodu, ryżu preparowanego, kokosu i mleka skondensowanego. Wymieszane składniki zapiec w piekarniku w temp. 160oC przez 10-15 min. aby uzyskać złoty kolor.
Wyświetlenia:  57