Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 96
Udko z królika/sos śmietanowy/brokół/kopytka/marchewki
Tatar wołowy
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Żur śląski jest charakterystyczny dla całego regionu. Jest często przyrządzany w domach i restauracjach, ceniony za tradycyjny smak i aromat.
Żurek jurajski jest znany od ponad 120 lat. Był potrawą ubogiej ludności wiejskiej mieszkającej pod Częstochową. Codzienną potrawą był żur z ziemniakami, doprawiony suszonymi grzybami lepiej smakował, z czasem doszła do tego smażona cebula. Serwowany w porcelanowych dzbanuszkach.
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta
Golonko na ciapkapuście
Żur na swojskim zakwasie
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Żur żyniaty podawany z puree chrzanowym oraz białą kiełbasą