Żurek jurajski jest znany od ponad 120 lat. Był potrawą ubogiej ludności wiejskiej mieszkającej pod Częstochową. Codzienną potrawą był żur z ziemniakami, doprawiony suszonymi grzybami lepiej smakował, z czasem doszła do tego smażona cebula. Serwowany w porcelanowych dzbanuszkach.
Sporządzane z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykryte liściem kapusty. To tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Z mąki i wody, dodać do gotującej się maślanki. Po zagotowaniu wlać śmietanę z żółtkiem, posolić i okrasić boczkiem przetopionym z cebulą. Ziemniaki ugotować oddzielnie, uformowane w kulki zalać polewką lub podawać oddzielnie w „dwojaczkach”.
Ziemniaki i warzywa pokroić w drobną kostkę, zalać zimną wodą i gotować do miękkości, razem z przyprawami. Na koniec zrobić ze słoniny lekką zasmażkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku. Posypać zieleniną.
Zdrowe i bogate w sole mineralne liście rzodkiewek są znakomite do wykorzystania w kuchni. Zamiast wyrzucać liście ze świeżej rzodkiewki warto przygotować na ich bazie zupę. W naszym regionie (Jura Krakowsko-Częstochowska) - piszą Kostkowianki - gospodynie od zawsze starały się niczego nie marnować i my również szukamy insporacji w produktach tanich, ogólnodostępnych lecz smacznych i niedocenianych.
Kaszę ugotować na mleku. Odcedzić i dodać cukier. Zmiksować na purée. Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajka ubić ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym na puszysto. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz kaszę. Ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika na około 30 minut.