Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 34
2025-10-29
Województwo śląskie od lat promuje się jako atrakcyjny cel podróży – nie tylko latem i w słoneczne dni, ale cały rok, bez względu na pogodę. W ramach realizacji tej wizji właśnie wystartowała kampania „Śląskie na każdą pogodę”, prowadzona przez Śląską Organizację Turystyczną.
2025-10-23
Bielsko-Biała to jedno z najpiękniejszych miast na południu Polski, malowniczo położone u stóp Beskidu Śląskiego. Często nazywane jest „Małym Wiedniem”, bo zachwyca elegancką architekturą, secesyjnymi kamienicami i klimatycznym Starym Miastem.
2025-04-02
Wielkanoc, jedno z najważniejszych świąt w polskim kalendarzu, wiąże się nie tylko z obrzędami religijnymi, ale także z bogatymi tradycjami kulinarnymi. Każdy region Polski ma swoje charakterystyczne potrawy, które pojawiają się na wielkanocnych stołach, często przekazywane z pokolenia na pokolenie.
2025-02-18
Temat CERTYFIKATU Śląskie Smaki... Rekomendacje dla wybranych potraw restauracji z województwa śląskiego. Czy wiemy skąd wziął się pomysł na stworzenie tego certyfikatu? Od kiedy jest przyznawany? I dlaczego jest to tak ważne wyróżnienie dla najlepszych restauracji w województwie śląskim?
2023-12-01
Województwo śląskie to region Polski o bogatej kulturze i tradycjach, które szczególnie widoczne są w czasie świąt Bożego Narodzenia. Wigilia, jako jedno z najważniejszych świąt w roku ma swój unikalny charakter, a przystawki wigilijne odgrywają w tym dniu istotną rolę.
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-10-17
Myśląc o kuchni śląskiej najczęściej odruchowo przychodzi nam do głowy jej sztandarowe danie, czyli rolada wołowa – najlepiej z kluskami (gumiklyjzy) i czerwoną (modrą) kapustą. Skojarzenie jest oczywiście jak najbardziej słuszne, ale nie defi niuje całej kuchni województwa śląskiego i kulinarnego dziedzictwa tego regionu nawet w jednej setnej.
2022-03-07
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2021-11-09
Skąd taki tytuł ? Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest najlepsza i stąd wzięło się stare polskie przysłowie. Zapraszamy do artykułu, w którym główną rolę odgrywa gęś - posiada ona najszlachetniejsze mięso spośród drobiu oraz związana jest z legendą o świętym Marcinie, który jest wspominany 11 listopada.
2021-07-27
Kuchnia latem ożywa. Bawmy się zapachami i smakami, kolorami i fakturą. Naprawdę nie potrzeba dużo, aby powstało wartościowe danie i w dodatku tanim kosztem.
2020-12-28
Karnawał to czas na przyjemości, kiedy z czystym sumieniem możemy, a nawet musimy, pozwalać sobie na kulinarne grzeszki - jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. To jeden z najsmaczniejszych okresów w roku.
2020-11-06
Gęsina to produkt sezonowy. Świeżą gęś kupujemy tylko jesienią, w terminie od listopada do grudnia. Potem przez resztę roku możemy kupić jedynie mrożoną.