Kuchnia latem ożywa. Bawimy się zapachami i smakami, kolorami i fakturą. Nie potrzeba dużo, aby powstało wartościowe danie i w dodatku tanim kosztem. Kolorowe stragany z warzywami i owocami, na które trwa właśnie sezon, są przepełnione i czekają na spragnionych klientów. Długo wyczekiwane produkty, z których możemy stworzyć prawdziwe hity sezonu, hity lata. Czas przygotowania jest zazwyczaj bardzo krótki, a dania z ich dodatkiem wygladają tak smakowicie, że nawet z pełnym brzuchem nie odmówimy.
Sezonowe warzywa i owoce wykorzystamy w wielu prostych i smacznych przepisach. To świetna okazja, aby do rodzinnego menu przemycić zdrowe rośliny, mamy tu na myśli wszystkie niejadki, które kręcą nosem już na samą myśl o zieleninie w swojej zwykłej postaci.
Na lato szczególnie polecamy: botwinę, szparagi, groszek, roszponkę, rukolę, agrest, arbuza, czereśnie, kalafior, kalarepę, poziomki, porzeczki, rabarbar, sałatę, szczaw, szparagi, zielonego ogórka.
Bób to początek lata i jest nasz - polski. Jemy na różne sposoby, z cebulką, z czosnkiem, na oliwie, na maśle. Nawet bób solo jako przekąska smakuje wyśmienicie, albo tylko z ziemniakami. Świetny jako składnik sałatek ,albo dodatek do zupy, bo zupa z bobu jest lepsza niż fasolowa.
Młoda kapusta, to królowa letnich obiadów. Przepisów mnóstwo: z koperkiem, zasmażana albo bez zasmażki.
Kolej na brokuły. Makaron z brokułami, zupa krem brokułowa, brokuły w sałatce. Brokuły chrupiące zjadane na surowo, podobnie jak kalafior. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu i zelaza.
Sezon na szparagi, długo nie trwa. Są lekkie, w smaku delikatne, niezbyt wymagające w przygotowaniu. Pięknie wyglądają podane jako dodatek do obiadu, mięs, na wykwintną kolację. Kto nie lubi makaronu ze szparagami?
Kolejnym warzywem letnim, coraz częściej wykorzystywanym w kuchni jest kalarepa. Nieco zapomniane warzywo, jadane kiedyś u babci, wkracza ponownie na salony. Wyrazisty smak, nadaje daniu charakter. Dodawana do sałatek, zupa z kalarepy, albo jedzona na surowo. To bomba witaminowa: witaminy B, żelazo, jod, wapń, magnez, posat i sód - to wszystko znajdziemy w tym niepozornym warzywie.
Jeśli zaś mowa o owocach... w pierwszej kolejności należy wymienić maliny. Czerwone i słodkie, kojarzone ze smakiem dzieciństwa, zrywane w ogrodzie, wprost z krzaków. To prawdziwa ogrodowa delicja. Podobnie jak porzeczki, czy ktoś kiedyś je mył przed zjedzeniem. Nigdy. Wprost z krzaka trafiały do ust. A co mozemy z nich robić? Konfitury, soki, dżemy, syropy, nalewki. Wspaniałe do ciast, galaretek, deserów, lodów i dań mięsnych również. Naturalne przetwory z owoców i warzyw najlepiej smakują zimą, kiedy tęsknimy za letnimi smakami.
Po sezonowe potrawy chętnie sięgamy wszyscy, nie tylko Ci, dla których zdrowe odżywianie i dbanie o formę jest na pierwszym miejscu.
Latem jemy coś lekkiego, często wolimy zupy niż główne danie.
W restauracjach na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki znajdziecie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Spodobał Ci się ten artykuł? Zobacz też: