Arbuz - wakacyjny król

Autor:
Agnieszka ŚOT
Data publikacji:
12 Lipiec 2021
Odsłuchaj tekst

Arbuz - wakacyjny król

Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach, a jest ich ok. 1200 - miąższ może być żółty lub nawet biały. Jest warzywem którego niektóre odmiany  możemy uprawiać w swoich ogrodach. W polskim klimacie dojrzewa on od połowy sierpnia do połowy września.

arbuz

Arbuz - owoc czy warzywo?

Arbuz zazwyczaj uważany jest za owoc, ale w rzeczywistości należy przecież do roślin dyniowatych. Według botanicznej klasyfikacji więc, zalicza się go do warzyw.

Arbuzowa kuchnia

Latem kochamy lekkie posiłki oraz dojrzałe, słodkie owoce, starając się wykorzystać ich sezonowość. 

Najczęściej jemy arbuza solo lub w deserach z bitą śmietaną. To również wspaniały dodatek do wypieków oraz do wytrawnych sałatek, szczególnie tych z serami (mozarella, halloumi). Możemy go połączyć z rukolą, miętą, bazylią albo z oliwkami i pestkami slonecznika, czy dyni. Czy to danie proste, czy bardziej wyszukane - z powodzeniem wykorzystamy arbuza w daniach głównych lub rybnych (najchętniej tych z łososiem). 

arbuz

Często wykorzystujemy arbuza we wszelkiego rodzaju koktajlach lub szybkich i prostych przekąskach - latem uciekamy z kuchni i od długo gotujących się potraw. Nie ma lepszego sposobu na ugaszenie pragnienia latem niż soczysty i schłodzony arbuz, który w 92% składa się przecież z wody!

arbuz

Co zawiera arbuz?

Dojrzały arbuz jest niesamowicie słodki i soczysty. Nic to, bo możemy jeść go właściwie bez żadnych ograniczeń - jest po prostu niskokaloryczny, w 100 g zawiera jedynie 30 kcal. Dodatkowo jest w nim błonnik, który usprawnia procesy trawienia i przedłuża uczucie sytości.

Zawiera:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6), 
  • związki mineralne, w tym potas,
  • przeciwutleniacze: luteinę, czy beta-karoten, które służą profilaktyce w chorobach nowotworowych,
  • substancje, które wspomagają utrzymanie dobrego poziomu trójglicerydów, chroniąc m.in. przed zawałem serca. 

arbuz

Pestki arbuza

Większość z nas odrzuca pestki, ale jak pokazują badania zupełnie niepotrzebnie.

Zawieraja one:

  • zdrowy tłuszcz,
  • białko
  • minerały

To superfoods, jak awokado i chia - potrafią obniżyć poziom cukru we krwi i chronić wątrobę przed toksynami. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Pestki najlepiej spożywać uprażone. Należy umyć i osuszyć pestki, a potem piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni Celsjusza, przez 30 minut. Przed pieczeniem można je przyprawić oliwą z oliwek, solą, cukrem, sokiem z cytryny. Uprażone pestki arbuza trzeba obrać z łupin i można jeść.

Arbuz jak pokazują badania to też świetny afrodyzjak!

arbuz

Jak wybrać najlepszego arbuza?

Przede wszystkim zwracamy uwagę na ciężar i rozmiar, bo im cięższy, tym lepszy. Sprawdzamy też dźwięk, jaki wyda po stuknięciu palcami - powinien on brzmieć jak bębenek. Potem sprawdzamy barwę: ciemnozielony kolor z dużą ilością pajęczynek oznacza, że jest dojrzały i słodki. W miejscu, gdzie owoc łączył się z łodygą powinien mieć żółty kolor.

arbuz

Latem nie zapominajmy o innych owocach i warzywach!

Zobacz sprawdzone przepisy:

Rozpuścić czekoladę białą i ciemną osobno w kąpieli wodnej, utrzeć żółtka z cukrem po 3 szt. dla każdej czekolady/ dodać czekoladę do żółtek oraz do masy z białej czekolady skórkę i sok z cytryny. Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę w 100 ml wody. Przełożyć warstwowo do pucharków powstałą masę i wstawić do lodówki by stężała.
Z mąki, jaj, cukru, laski wanilii upiec biszkopt, bakalie posiekać, namoczyć w żubrówce, wymieszać z twarogiem. Po wcześniejszym odlaniu żubrówki, odlaną żubrówkę wykorzystać do nasączania biszkoptu. Pokroić biszkopt, przełożyć go masą serową i owocami.
Kaszę jaglaną przed gotowaniem przelać obficie najpierw zimną a potem gorącą wodą przez sitko, a następnie ugotować tak by była kleista (proporcja z woda 1 do 3,5) przez 30 – 40 minut i zostawić do wystudzenia. Do jednej miseczki włożyć pokrojone śliwki a do drugiej pokrojony w kostkę rabarbar (wcześniej wypłukany i obrany) posypany cukrem i cynamonem według uznania.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Przygotować ciasto parzone, na górę ułożyć ciasto kruche, wypiekać. Osobno przygotować jabłka i rabarbar, dusić około 10 minut. Dodać sok z cytryny. Deser podawać z kremem budyniowym.
Rozczyn drożdżowy rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dolewać mleko mieszając do uzyskania gęstości śmietany, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, następnie dodawać stopniowo tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia ok 1h pod przykryciem. Gdy zwiększy swoją objętość o około 100 % wykładać na blachę i przykryć rabarbarem. Posypać gotową kruszonką. Piec około 30 -35 minut w temperaturze 175 C. Sos: cukier rozpuścić, dodać śmietankę i zredukować do odpowiedniej gęstości.
Ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, mieszamy i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Jedną połowę ciasta ścieramy na tarce - na grubych oczkach i wsypujemy równomiernie na blachę, kładziemy na nie pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem.
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, zagotować wodę z cukrem i do tego wrzątku wrzucić rabarbar, gotować do miękkości. Na koniec wlać rozpuszczony kisiel w 0,5 l wody. Podawać schłodzone.
Majonez ucieramy z bryndzą, dodajemy posiekane orzechy, pokrojoną szynkę i posiekany koperek. Tak powstałą masą smarujemy liście sałaty i zwijamy w rulony. Po wierzchu polewamy majonezem i posypujemy koperkiem. Układamy na półmisku i dekorujemy pomidorem.
Wyświetlenia:  504