Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 15
2023-09-29
29 września 2024 r. w Wiśle otwarto Muzeum Wiślańskiej Kuchni Regionalnej "STOLICA PRADZIADKÓW" - jest to muzeum stworzone z sercem i smakiem i jednocześnie najsmaczniejsze muzeum na świecie!
29 Wrzesień 2023
2022-08-30
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” wciąż się rozwija! Restauracja Poziom+ Food & Wine w Gliwicach wprowadziła do menu Śląskie Smaki nowe potrawy:
30 Sierpień 2022
2021-10-29
Cydonia oblonga – pod tą łacińską nazwą kryje się bohaterka dzisiejszego artykułu, mianowicie pigwa pospolita. Łacińska nazwa rośliny pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie – dzisiejsze miasto Chania, gdzie uprawiano ten gatunek już w starożytności.
29 Październik 2021
2021-10-27
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie.
27 Październik 2021
2021-08-25
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
25 Sierpień 2021
2021-08-17
Połowa wakacji już za nami. Czas teraz na nasze TOP 3 - sierpniowe warzywa ze straganu. A Wy jakie warzywa wybierzecie?
17 Sierpień 2021
2021-01-27
Ostatki/zapusty/mięsopust to niestety już ostatnie dni karnawału. Albo ostatni dzień karnawału, czyli wtorek 16 lutego tzw. Śledzik, przed Środą Popielcową, albo cały tydzień od Tłustego Czwartku 11 lutego do wtorku 16 lutego.
27 Styczeń 2021
2020-12-03
Cudowny zapach pierniczków, imbiru, cynamonu i korzennych przypraw od zawsze kojarzy nam się ze świętami. W tradycyjnej kuchni wojeództwa śląskiego przepisów na nie jest bez liku. Niezależnie od tego, w jakim miejscu naszego regionu mieszkacie.
03 Grudzień 2020
2020-07-15
Podobno "cukier krzepi" – tak przynajmniej głosiło najsłynniejsze hasło przedwojennej Polski. Podążamy tym tokiem i prezentujemy przepisy na desery pochodzące z różnych części województwa śląskiego. Oczywiście z wykorzystaniem najlepszych lokalnych produktów. Do dzieła!
15 Lipiec 2020
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie detalami, a często tylko samą nazwą.
14 Lipiec 2020
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
14 Lipiec 2020
2020-07-01
Produkty Lokalne województwa śląskiego!
01 Lipiec 2020