Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 15
W śląskiej tradycji Pszczyny dania z dzika mają swoje korzenie w bogatej historii łowiectwa na tych terenach. Rozległe lasy i bliskość gór Beskidu Śląskiego stwarzały idealne warunki dla rozwoju populacji dzików. Już od wieków polowania były ważnym elementem życia lokalnej społeczności, dostarczając nie tylko pożywienia, ale także surowców.
Grillowany ser owczy z konfiturą przyrządzaną w karczmie z wiśni i cebuli oraz z brzoskwinią z dipem cytrynowo-pomarańczowym.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Polędwiczka wieprzowa/ciapkapusta/marchew/ciemne piwo/por
Piwo przelać do garnka i gotować z cynamonem oraz gwiazdką anyżu, po zagotowaniu wyjąć anyż. Śmietanę, cukier i żółtka mieszać razem i powoli wlewać do piwa, gotować. Podawać z twarogiem i grzankami. W tym przepisie wykorzystywane jest śląskie piwo Tyskie.
Żeberka włożyć do marynaty z miodu, musztardy, czosnku, soli, pieprzu i zostawić w chłodni na 24 godz. Następnie gotować confit 12 godz. w temperaturze 920°C, wychłodzić. Zrobić puree z kiszonej kapusty. Przygotować sos piwny z warzywami. Ziemniaki opiec.
Golonki należy umyć i osuszyć, następnie gotować w wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez 1 godz. Po ugotowaniu ostudzić i naciąć skórę w kratkę. Następnie zamarynować w piwie z majerankiem, mielonym kminkiem i czosnkiem na około 1 godz. Po zamarynowaniu zapiec w piecu konwekcyjnym nagrzanym do temp. 200oC przynajmniej 30 min.
Zamoczony wcześniej chleb (3 dni wcześniej) zalać trzema litrami wody, zblendować, dodać warzywa, kości. Gotować do miękkości warzywa; z kiełbasy robić chipsy; boczek pokroić w paski, cebulę w pióra, odcedzić wywar chlebowy. Dodać pokrojone składniki i zalać piwem. Gotować ok. pół godziny, zagęścić zasmażką drugiego stopnia, ściągnąć z ognia i zabielić śmietaną.
Mąkę, jajka i piwo dobrze wymieszać i piec na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron. Rozdrobnione owoce wymieszać z połową śmietany ubitej z cukrem pudrem. Na połowę naleśnika ułożyć owoce i przykryć je drugą połową. Po wierzchu polać pozostała śmietaną, przybrać owocami, listkami mięty i mieloną czekoladą (może być też inna posypka).
Wszystkie składniki: mąkę tortową, jajka, śmietanę kwaśną, piwo Tyskie Gronie, cynamon, proszek do pieczenia zmiksować (napowietrzyć) do uzyskania konsystencji ciasta gęstszego od naleśnikowego. Wydrążone i pokrojone w plastry jabłko zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na głębokim oleju.
Boczek wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami przetrzymać w 5% solance 12 godz. Następnie wraz z musztardą, przyprawami i ziołami zapakować próżniowo i gotować metodą sous vide w temperaturze 83 stopni Celsjusza przez 18 h. Śliwki zalać winem, cukrem i odparować. Dodać wodę i dusić do rozgotowania. Z piwa i pozostałych składników przygotować zawiesisty sos. Serwować pokrojony boczek na powidłach śliwkowych w asyście sosu.
Zawierciańska zupa piwna: bekon pocięty w paski podsmażamy na maśle na złoty kolor i wyjmujemy, zostawiając wytopiony tłuszcz. Do tłuszczu dodajemy pokrojoną w kostkę pierś i podsmażamy na złoty kolor na końcu dodając wyciśnięty czosnek. Pierś wyjmujemy. Do garnka z tłuszczem dodajemy pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę.