Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 9
2024-03-19
RegioRest Festiwal to kulinarne wydarzenie, w którym biorą udział restauracje należące do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szefowie Kuchni przygotują specjalnie dla Was najwspanialsze regionalne menu.
19 Marzec 2024
2024-03-19
Festiwal restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki! Regionalne potrawy i smaki w najlepszym wydaniu!
19 Marzec 2024
2021-03-31
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
31 Marzec 2021
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie detalami, a często tylko samą nazwą.
14 Lipiec 2020
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
14 Lipiec 2020
2020-07-01
Produkty Lokalne województwa śląskiego!
01 Lipiec 2020
2013-10-17
 „Poczuj dzikość” – to tytuł telewizyjnego programu i zarazem hasło nowej kampanii producenta kosmetyków marki Old Spice. We współpracy ze Śląską Organizacją Turystyczną i TVN Turbo właśnie rozpoczęły się zdjęcia do 10 odcinków promocyjnej serii. W poszczególnych programach grupa śmiałków rywalizować będzie o tytuł Wilka, Lisa i Jastrzębia. Na niecodziennym obozie survivalowym zorganizowanym w województwie śląskim uczestnicy poddani zostaną wielu próbom, nie tylko tym sprawnościowym. Każdy odcinek „Poczuj Dzikość” zawierać będzie elementy zarówno sprawnościowe, humorystyczne jak i krajobrazowe – pokazane będą w nim największe atrakcje województwa, takie jak Kopalnia Guido w Zabrzu, Sztolnia Czarnego Pstrąga w Tarnowskich Górach, Złoty Potok, Miasteczko Twinpigs czy Równica w Ustroniu. – To świetna okazja, by w popularnym programie pokazać to, co w śląskim najlepsze. Dodatkowo fakt, że TVN po raz kolejny jako miejsce realizacji swych projektów wybrał właśnie śląskie pokazuje, że naprawdę mamy się czym chwalić. Wcześniej wspólnie realizowaliśmy kilka odcinków popularnego programu „Pojechany Łikend” – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Program poprowadzi znany z programów „Pojechany Łikend” Michał T. Łukasiewicz, a w roli sędziego zobaczymy znanego z reklam Old Spice Isaiaha Mustafę. Emisja odcinków na antenie TVN Turbo rozpocznie się w drugiej połowie września. * * * Informacje o programach i zdjęcia z planu na bieżąco będą się pojawiały na Facebooku. Zapraszamy!
17 Październik 2013
2013-10-17
Tygodnie przygotowań i... już po wszystkim. VII Festiwal Śląskie Smaki przeszedł do historii. Zmagania 23 konkursowych drużyn o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka obserwowało tysiące mieszkańców województwa śląskiego. Festiwalowe jury miało pełne ręce roboty - jak co roku do oceny przedstawiono wiele niesamowitych smaków. Czyje propozycje były najlepsze?
17 Październik 2013
2013-10-17
 Znamy już wszystkich uczestników konkursu kulinarnego VII Festiwalu Śląskie Smaki. Najlepsze specjały kuchni województwa śląskiego 26 maja przyrządzi 10 drużyn amatorskich, 8 reprezentacji restauracji i 6 zespołów szkolnych. Kto z nich zasługuje na tytuł Eksperta Śląskich Smaków? Przekonamy się już wkrótce!
17 Październik 2013