Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 10
2023-12-08
Województwo śląskie to region Polski o bogatej kulturze i tradycjach, które szczególnie widoczne są w czasie świąt Bożego Narodzenia. Wigilia, jako jedno z najważniejszych świąt w roku ma swój unikalny charakter, a przystawki wigilijne odgrywają w tym dniu istotną rolę.
08 Grudzień 2023
2021-12-20
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie.
20 Grudzień 2021
2021-07-14
Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach miąższ może być żółty lub nawet biały.
14 Lipiec 2021
2021-01-11
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci i Dziadka! To już 21 i 22 stycznia! Ten pierwszy miesiąc Nowego Roku jest wyjątkowy dla każdej babci i każdego dziadka.
11 Styczeń 2021
2020-12-28
Karnawał to czas na przyjemości, kiedy z czystym sumieniem możemy, a nawet musimy, pozwalać sobie na kulinarne grzeszki - jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. To jeden z najsmaczniejszych okresów w roku.
28 Grudzień 2020
2020-12-02
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie. Czy kiedyś lokalne zwyczaje znikną? Absolutnie nie!
02 Grudzień 2020
2020-07-15
Podobno "cukier krzepi" – tak przynajmniej głosiło najsłynniejsze hasło przedwojennej Polski. Podążamy tym tokiem i prezentujemy przepisy na desery pochodzące z różnych części województwa śląskiego. Oczywiście z wykorzystaniem najlepszych lokalnych produktów. Do dzieła!
15 Lipiec 2020
2020-07-01
Produkty Lokalne województwa śląskiego!
01 Lipiec 2020
2017-08-16
Spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w danej porze roku to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania.
16 Sierpień 2017
2016-12-21
Zaczynamy odliczanie do świąt! By dochować tradycji, a przy okazji się nie przemęczyć, prace w kuchni najlepiej rozłożyć na kilka dni. Dziś przygotowujemy... MOCZKĘ. A jak wy przyrządzacie ten tradycyjny śląski deser? Podzielcie się przepisami w komentarzach.
21 Grudzień 2016