Jak co roku o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się 17 czerwca 2018 r., czyli w dniu konkursu. W tym roku Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się w Pszczynie.
Na zgłoszenia drużyn czekamy do czwartku, 31 maja 2018 r. Ostateczną listę uczestników przedstawimy do wtorku, 8 czerwca 2018 r. Ilość miejsc ograniczona.
Dokumenty: