Wygląd:
Jednolita gęsta masa z fragmentami skórki owoców.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Barwa:
Kolor złoty do jasnobrązowego.
Konsystencja:
Gęsta, lekko twarda masa.
Smak:
Średnio słodki, mocno kwaskowaty.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Śliwka żniwka to średniowczesna odmiana śliwy, która w gminie Lipowa i okolicach była popularna już od II wojny światowej. Owoce tej śliwki dojrzewają od drugiej połowy sierpnia, a gdy są już wystarczająco dojrzałe opadają na ziemię. Nadają się do bezpośredniego spożycia jak również na przetwory m.in. na wyśmienite powidła, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają właśnie słodkim śliwkom żniwkom.
„Wykonywanie przetworów było tradycją w każdej rodzinie i przepisy przekazywano z pokolenia na pokolenie (…) Najpierw robiła je moja mama, później sama się nauczyłam i robiłam z moimi dziećmi” (Wywiady przeprowadzone z mieszkańcami okolic Lipowa). „Powidła z żółtej śliwki chętnie jedzono ze świeżym chlebem albo wykorzystywano jako dodatek do wypieków” (…) „powidła jadło się z chlebem. Piekło się ciasto drożdżowe ze śliwkami i posypką” (…) „wykorzystywało do ciasta i nadziewania ciastek”. Obecne działania podejmowane na terenie gminy Lipowa są przykładem kultywowania tradycji wytwarzania naturalnych przetworów ze śliwki żniwki.
„Święto śliwki” organizowane w Lipowej przyciąga nie tylko mieszkańców gminy, ale również turystów, którzy coraz chętniej przyjeżdżają do „Stolicy żółtej śliwki”, aby zapoznać się z walorami tych terenów, a przede wszystkim posmakować specjałów ze żniwki.