Wygląd:
Płynna substancja (patoka) lub stała, skrystalizowana (krupiec).
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, np. słoiki o pojemności 300 ml, 450 ml, 750 ml, 900 ml.
Barwa:
Od jasnożółtej do ciemnobrązowej, a nawet czarnej w zależności od pożytku.
Konsystencja:
Płynna lub stała, gładka lub krystaliczna.
Smak:
Słodki, charakterystyczny dla poszczególnych rodzajów miodu (lekko żywiczny, kwiatowy, korzenny).
Dodatkowe Informacje:
Dostępne miody: wielokwiatowy, nektarowo-wielokwiatowy, spadziowy.
Tradycja:
Tereny Żywiecczyzny to obszar o najwyższych walorach przyrodniczych, obejmujący mozaikę ekosystemów leśnych, wodnych i innych z bogactwem chronionych rzadkich gatunków roślin. Występuje tu duża różnorodność roślin, które są pożytkiem dla pszczół. Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru rożnych gatunków roślin uprawnych, sadowniczych, łąkowych, leśnych, górskich i dziko rosnących, kwitnących w tym samym czasie.
W zależności od terminu zbioru ma różną barwę oraz smak i zapach. Miód z wiosennych roślin jest jasny, ma przyjemny delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast ten pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. „Był to miód, który każdego roku był pozyskiwany na przełomie maja i czerwca. Corocznie inaczej smakował. Smak był zależny od ilości kwiatów jakie w tym czasie kwitły. Przeważnie był złocisty i smak miał pomieszany, mniszek z innymi, kocanką (…) Od jasno żółtego do ciemno żółtego” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcem Milówki).
Większość terenu Żywiecczyzny porastają lasy i te naturalne warunki przyrodnicze sprzyjają pozyskiwaniu miodu spadziowego. Mieszkańcy Żywiecczyzny w przeprowadzonych wywiadach wspominają, że miód był „(…) raz ze spadzi liściastej lub iglastej (…)”. Spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski, także na Żywiecczyźnie, pojawia się raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest wyjątkowy. Miód nektarowo-spadziowy (zwany też mieszanym albo leśnym) powstaje z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej lub liściastej, zbieranych przez pszczoły w tym samym czasie. Miód nektarowo-spadziowy Ziemi Żywieckiej oddaje to co najcenniejsze i najsmaczniejsze na tym terenie.
Miody Ziemi Żywieckiej słyną z wielu walorów smakowych oraz zdrowotnych. Spożywane na co dzień oraz jako dodatek do wypieku ciast, wyrobu miodów pitnych i miodunek, do przygotowania marynat do mięs. Gościły na stołach podczas różnych okazji: na święta, chrzciny, wesela, odpusty. Doskonałe warunki przyrodnicze i klimatyczne tych terenów nadal sprzyjają pozyskiwaniu miodów, które ze względu na wysokie walory odżywcze i smakowe oraz silne powiązania z regionem i oryginalność są warte szerszej promocji.