Utworzony przez:  Agnieszka ŚOT
Data dodania:  2020-10-20

Wygląd:

Konsystencja płynna (patoka) lub skrystalizowana (krupiec).

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajdują.

Rozmiar:

Słoiki o pojemności od 100 g do 1250 g.

Barwa:

Barwa zależna od rodzaju miodu.

Konsystencja:

Lepka, gęsta ciecz ulegająca krystalizacji, po której w niektórych przypadkach przyjmuje postać ziarnistą.

Smak:

W zależności od rodzaju miodu, bardziej lub mniej słodki i aromatyczny.

Dodatkowe Informacje:

Rodzaje miodów: spadziowy, nektarowo-spadziowy, wielokwiatowy.

Tradycja:

        Gmina Porąbka położona jest nad rzeką Sołą, wśród stoków Beskidu Małego. Prawie połowę powierzchni gminy stanowią lasy. Obecność lasów iglastych i liściastych, a także bogata roślinność zdecydowały o występowaniu na tych terenach wielu rodzajów miodów, wśród których najbardziej popularny jest miód spadziowy. Oprócz niego, pszczoły z nektarów roślin kwitnących wytwarzają również miody akacjowe, lipowe, wielokwiatowe i nektarowo-spadziowe.

        Miód na tym terenie zawsze był wyjątkowym produktem spożywanym na szczególne okazje. Przede wszystkim nie mogła obejść się bez niego wieczerza wigilijna, na której spożywano miód z opłatkiem. Bywało, że sąsiadom i krewnym posyłano miód w darze przed świętami Bożego Narodzenia. Czasem na bazie miodu wypiekano świąteczne pierniczki oraz przygotowywano trunki, takie jak miodówki lub miodule. Pszczelarstwo w okolicach Porąbki jest rzemiosłem starym, pasieki prowadzone są przez rodziny pszczelarzy, w których tajniki zawodu przekazywane są kolejnym pokoleniom. Opisywane miody wyróżnia ciemniejsza barwa i głęboki aromat, co jest efektem lokowania uli w pobliżu lasów oraz dominacji miodu spadziowego.

      Pszczelarze z gminy Porąbka bardzo dbają o podtrzymywanie tradycji pszczelarskich. Członkowie zrzeszeni w Gminnym Kole Pszczelarzy „Bartnik” od lat organizują lokalne imprezy poświęcone pszczelarstwu. Również księża mocno przyczyniają się do rozkwitu i pielęgnacji tradycji pszczelarskich. Ksiądz Józef Strączek, dawny proboszcz parafii w Porąbce, który zmarł w wieku 102 lat wspominał, że tutejsze miody były jego ulubioną pozycją w codziennym menu: „Ja spożywam miód w rozmaitych postaciach (…) najczęściej do kawy, ale też na śniadanie to zawsze tradycyjnie jedna kromka chleba właśnie z miodem (…) spożywam ten miód także łyżeczką i popijam (…)” (Wywiad etnograficzny z ks. Józefem Strączkiem, gm. Porąbka).

miód

Sprawdzone przepisy na desery z miodem:

Składniki na ciasto połączyć i wyrobić ciasto. Zostawić w chłodnym miejscu do odpoczęcia minimum 3 godziny (najlepiej zostawić do następnego dnia). Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka foremkami (lub kieliszkiem). Położyć na wysmarowanej masłem blasze i piec około 25 minut w piekarniku w temp. ok. 180˚C. Po wystygnięciu posmarować masą i sklejać po dwa. Polać polewą czekoladową z obu stron. Można ozdobić np. naklejając połówkę orzecha.
Drożdże należy drobno rozkruszyć, następnie dodać mąkę i cukier. Masło posiekać, dodać jajka, śmietanę, połączyć razem z mąką i drożdżami. Ciasto dobrze zagęścić rękoma, aby widać było kawałki masła. Tak przygotowane ciasto należy zawinąć w folię i odłożyć na 12 godz. do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto składać w cegiełkę lub kopertę. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy. Aby przyrządzić farsz, należy pokroić w kostkę jabłka, rodzynki sparzyć, orzechy posiekać. Następnie nożem rozprowadzić równo na cieście wszystkie składniki i zwinąć w roladę.
Przygotować kruszonkę z mąki pszennej, cukru i masła. Następnie piec w temperaturze 180˚C przez około 10 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać słodkiej śmietany, miodu, orzechów włoskich, laskowych i płatków migdałów (wcześniej uprażonych).
Lekko podsmażone jabłko z okolicznych sadów z dodatkiem miodu i rodzynek. Deser podawany jest z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Miodula powinna leżakować co najmniej 3 tygodnie. Na patelni robimy karmel z cukru i wody. Dodajemy oczyszczony agrest, przesmażamy ok. 1 min. Następnie podlewamy miodulą. Dekorujemy i podajemy na ciepło.

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Pliki do pobrania
Wyświetlenia:  141