Data dodania:  2014-02-25

Wygląd:

Gęsta jednolita półprzezroczysta masa.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Wielkość:

W zależności od naczynia.

Konsystencja:

Gęsta i kleista masa.

Smak i zapach:

Smak słodki, cierpki z wyczuwalnym zapachem imbiru oraz przypraw korzennych.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju):

Barwa od ciemnopomarańczowej do jasnobrązowej.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

         Na Śląsku Cieszyńskim przetwory z dyni są dobrze znane od pokoleń. W wielu kucharskich książkach dotyczących kuchni śląskiej znajdujemy receptury przygotowania potraw z dyni, rośliny popularnej w przydomowych ogrodach na Śląsku. W publikacji „Nasza Kuchnia” Walburgii Fójcikowej wydanej w kwietniu 1937 roku w Czeskim Cieszynie, a będącej nieocenioną skarbnicą tradycyjnych przepisów kuchni Śląska Cieszyńskiego, znajdujemy przepis na „marmeladę” (określenie marmolady w gwarze śląskiej) z dyni. „Do tego użyć miękkich dyni. Oczyszczone pokrajać w drobną kostkę, skropić dobrze sokiem cytrynowym albo białym winem i zostawić do dnia następnego. Zagotować je w rondlu kamiennym z dodatkiem poćwiartowanych i odłupanych jabłek kwaskowatych. Gdy owoce są miękkie przefasować je przez gęste sito. Dynię i jabłka dusić pod przykrywą często mieszając. Przefasowaną miazgę nastawić z rondlem na mierny ogień, dodać jeszcze sok z kilku cytryn, wsypać łyżeczkę przesianego imbiru, wrzucić kilka kawałków skórki cytrynowej lub pomarańczowej dla zapachu, które trzeba później odrzucić i smażyć na ogniu często mieszając, aby się marmelada nie przypaliła. Na 1 kg przefasowanej miazgi 1 kg cukru. Chcąc dać marmeladzie smak delikatny, należy dodać do smażenia trochę esencji gruszkowej”.

       W książce „Kuchnia Polska” pod redakcją mgr Marii Librowskiej (1979 rok) autorzy wyjaśniają pojęcie marmolady, które brzmi: „Marmolady podobnie jak dżemy, można przygotowywać prawie ze wszystkich owoców. Przygotowuje się je z jednego gatunku owocu lub kilku, dobranych według smaku. Dobrym dodatkiem jest rokitnik: można też do niektórych marmolad dodawać przetarte pomidory lub dynię. W marmoladzie owoce są zawsze rozgotowane i przetarte”.

          Tajemnica smaku marmelady z dyni po cieszyńsku ukryta jest w tradycyjnej metodzie przygotowania. Szanująca się gospodyni do produkcji marmelady użyje wina z jabłek własnej roboty. Dodana do przetworu skórka pomarańczowa oraz imbir i esencja gruszkowa dodatkowo podnoszą walory smakowe marmolady, która stanowi wyjątkowy dodatek do innych potraw.

Sprawdzone przepisy z marmoladą:

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Stopić masło. Ubić lekko 8 żółtek i zmieszać z masłem i czekoladą na jednolitą masę. Ubić 10 białek: dodać odrobinę soli, a pod koniec ubijania cukier i wanilię. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając. Dodać przesianą mąkę i całość mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlać do dwóch tortownic (o średnicy 20 cm) wyłożonych natłuszczonym papierem pergaminowym. Piec w temp. 180°C około 45 minut (aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy).
Z jaj, mleka oraz mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dodajemy sól, cukier i otręby. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Smarujemy każdy naleśnik marmoladą, układamy pas sera i zawijamy w rulon. Posypujemy cynamonem z cukrem.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, mieszamy i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Jedną połowę ciasta ścieramy na tarce – na grubych oczkach i wsypujemy równomiernie na blachę, kładziemy na nie pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. Drugą część ciasta mieszamy z kokosem i również ścieramy na rabarbar. Pieczemy około 45 min, w temp. 180o. Upieczone ciasto zasypujemy cukrem pudrem.
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i dalej ubijać. Sypać do ubitych jajek po łyżce mąki przesianej z proszkiem i delikatnie mieszać. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Piec około godziny w temperaturze 180oC. Biszkopt upiec co najmniej dzień wcześniej.

 

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  112