W V Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 7 czerwca w Złotym Potoku zwyciężyły drużyny:
W kategorii AMATORÓW:
I miejsce – Team rodzinny z Czarkowa za placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietanowym
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej za pasztet z kurczaka z sosem czosnkowym, żur pieczarkowy z makaronem oraz sznycle w workach z ziemniakami i buraczkami
III miejsce – Zespół Folklorystyczny "Familijo" ze Skrzyszowa za ciasteczka drożdżowe z powidłami, zupę fasolową ze śmietaną i ziemniakami oraz pieczeń cielęcą z kluskami i surówką z kapusty
W kategorii PROFESJONALISTÓW:
I miejsce – Kilerów Dwóch z Hotelu Qubus z Katowic za wędzoną pierś z gęsi z sałatką śląską, deser z rabarbaru, zupę-duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami
II miejsce – Restauracja „Stara Piekarnia” z Pszczyny za parfait z chałwy, rosół z kluseczkami oraz udko z gęsi nadziewane porą i jabłkiem z zielonymi kluskami
III miejsce – Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy „Zagroń” z Istebnej za kołacz z borówkami, maćki w kapuśnicy oraz wędzonkę z kapustą.