Donnersmarck Eintopf

Text abspielen

Spiel/Artischocke/kale/bolete. Ein Gourmet-Gericht aus der Zeit der Familie Donnersmarck, die oft in den Wäldern von Pszczyna jagte und Wildbret besuchte oft ihre Tische.

Dieses Gericht kann man im Restaurant Szyb Maciej schmecken.

 

Kochbuch Video Schlesischer Geschmack:

Bewährte Rezepte:

Mięso pokroić w średnią kostkę, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, dodać czosnek, podsmażyć, podlać szklanką wody, zagotować, włożyć mięso, doprawić do smaku, dusić pod przykryciem, dolać piwa i gotować na wolnym ogniu. Gulasz podać z kaszą i ogórkami.
Mięso pokroić w kostkę po czym zalać marynatą sporządzoną z wina czerwonego i wody (pół na pół), rozdrobnionej włoszczyzny i przypraw. Po kilku godzinach odsączyć mięso z zalewy, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć na smalcu na rumiany kolor.
Łopatkę wieprzową pokroić na kostkę 2x2 cm i podsmażyć na małej ilości oleju w garnku z przyprawami: czerwoną papryką, solą i pieprzem i odrobiną czosnku. Gdy mięso się zrumieni, dorzucić do garnka resztę składników: pieczarki, marchewkę, cebulę i zalać wodą.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy 2 całe jaja, mąkę, przyprawiamy do smaku i smażymy na złocisty kolor. Sarninę kroimy na kostkę i wykładamy na gorącą margarynę. Dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawami i smażymy na miękko. Ze śmietany i mąki robimy sos i zalewamy usmażoną sarninę. Podajemy wg uznania, robiąc jeden duży placek lub trzy małe, a całość oblewamy gulaszem.

 

Ansichten:  225