Zitronenmeißel

Text abspielen

Traditionelles schlesisches Dessert, ein traditionelles Familienrezept, das von Generation zu Generation weitergegeben wird. Serviert zu allen Familienfeiern.

Dieses Gericht kann man im Restaurant Szyb Maciej schmecken.

Bewährte Rezepte:

Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wrzącej wody. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodając skórkę cytryny i po łyżce soku z cytryn.
Po przygotowaniu składników należy naświetlić jaja, a następnie wybić je i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Ubić białka, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej powoli wlewać sok z cytryny, dodać startą skórkę, doprawić do smaku i dodać połowę żelatyny. Masę porcjować i przełożyć do chłodnego miejsca do stężenia.
Ubić pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i limonki oraz herbatę matcha i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać wódkę, wymieszać.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę do momentu, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W międzyczasie rozpuścić w szklance wody 5 łyżek żelatyny w proszku i ostudzić. Ubić białka na sztywną pianę i połączyć z żółtkami, dalej ucierać. Na koniec do masy wlać ostudzoną żelatynę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W między czasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuścić, po czym przestudzić. Kakao zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody tak, aby uzyskać gęstą masę, po czym dodać ją do utartych żółtek i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych. Rozporcjowany krem przybrać potartą czekoladą i bitą śmietaną.

 

Ansichten:  278