Apfelstrudel serviert mit Vanilleeis und Schlagsahne

Text abspielen

Apfelstrudel ist ein Dessert, das aus der österreichischen Küche stammt und einen großen Einfluss auf die Küche des schlesischen Cieszyn hatte. Der traditionelle Strudel wird perfekt durch zeitgemäße Ergänzungen ergänzt - Eis und Schlagsahne. All dies bedeutet, dass diese Spezialität nicht gleichgültig ist.

Das Gericht wird im Restaurant Liburnia (Hotel Liburnia) serviert, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

Bewährte Rezepte:

Masło roztopić na dużej patelni, wsypać tartą bułkę, lekko podsmażyć. Po wychłodzeniu dodać cynamon, cukier i wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić − kiedy będzie odchodziło od ręki, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu podzielić na 2 lub 3 części, wyłożyć na serwetę i cienko rozwałkować. Ciasto posypać podsmażoną tartą bułką na ok. 0,5 cm. Nałożyć obrane ze skórki i poszatkowane jabłka, posypać bakaliami. Ciasto zwinąć przy pomocy serwety, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku w temp. 190°C przez 50 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Drożdże należy drobno rozkruszyć, następnie dodać mąkę i cukier. Masło posiekać, dodać jajka, śmietanę, połączyć razem z mąką i drożdżami. Ciasto dobrze zagęścić rękoma, aby widać było kawałki masła. Tak przygotowane ciasto należy zawinąć w folię i odłożyć na 12 godz. do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto składać w cegiełkę lub kopertę. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy. Aby przyrządzić farsz, należy pokroić w kostkę jabłka, rodzynki sparzyć, orzechy posiekać. Następnie nożem rozprowadzić równo na cieście wszystkie składniki i zwinąć w roladę.
Do mąki dodajemy kolejno jajko, sok z cytryny, letnią wodę i roztopione masło. Wyrobione ciasto należy odstawić na 10 – 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

 

Ansichten:  298