Polędwiczka wieprzowa faszerowana szparagiem w sosie grzybowym

Odsłuchaj tekst

Delikatna polędwiczka wieprzowa faszerowana szparagiem w sosie grzybowym. 

Potrawa jest serwowana przez Restaurację Pod Ratuszem, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Przygotować farsz: tzw. smażonkę z grzybami (zesmażyć razem: cebulę, borowiki przyprawione solą i pieprzem, natomiast jajka usmażyć osobno). Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, faszerować smażonką z grzybami i zawijać jak roladę. Faszerowaną polędwiczkę położyć na patelnię, obsmażyć i dusić na tłuszczu. Przygotować zapiekankę: ziemniaki utrzeć na tarce, do-dać boczek, natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko to usmażyć. Na patelni przyrządzić sos: podsmażyć cebulę i boczek, zalać ciemnym piwem i bazą spod pieczonego wcześniej mięsa, dodać śliwki, rodzynki, cynamon i zagęścić chlebem razowym.
Potłuczone polędwiczki nadziewamy nadzieniem z boczku, ogórka, kiełbasy, cebuli i musztardy. Zawijamy w rulon obwijając boczkiem dookoła. Przygotowane polędwiczki pieczemy. Pałeczki śląskie przygotowujemy z ciasta jak na "kluski śląskie". Podajemy całą potrawę z sosem grzybowym. Do dania głównego dodajemy modrą kapustę z przyprawami i winem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Polędwiczki dokładni obtoczyć w mieszance przypraw. Obsmażyć je na patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać sokiem z jabłek i podlać wodą. Piec w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć wieprzowinę z naczynia. Wlać do naczynia resztę wody. Dokładnie wymieszać z pozostałościami po mięsie i wstawić na 10 minut do piekarnika. Mięso pokroić po 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika i podawać z sosem oraz uszkami (polane sosem z kurek).

 

Wyświetlenia:  128