Rolada śląska z białymi kluskami i czerwoną kapustą

Odsłuchaj tekst

Rolada śląska z białymi kluskami i czerwoną kapustą.

Danie jest serwowane przez Restaurację SmaQ Food & Wine (Q Hotel Plus Katowice), która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Mięso pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć równomiernie ogórki pokrojone w paski i boczek wędzony oraz pokrojoną w cząstki cebulę. Plastry mięsa zwinąć, uformować rolady, obwiązać białą nitką, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym smalcu na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia i ciepłą wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić do miękkości. W czasie duszenia rolady obracać i podlewać, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i sporządzić sos.
mięso z jelenia kroimy w płaty, rozklepujemy na cienko, smarujemy musztardą dodając schab wędzony, kiełbasę szynkową, boczek wędzony, ogórek kiszony, cebulę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i szczenie zawijamy. Gotowe rolady pieczemy do uzyskania miękkości. Sos uzyskany z rolad zalewamy przygotowanym roztworem wody, śmietany i mąki oraz przyprawiamy do smaku.
Mięso opłukać, obsuszyć, usunąć przerosty, podzielić na cztery równe części i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby opłukać i również pokroić w kostkę. 2/3 masła rozgrzać na patelni i przesmażyć cebulę i grzyby z dodatkiem rozgniecionych ziaren jałowca i odrobiną soli oraz pieprzu. Podsmażone grzyby z cebulą nałożyć na rozbity schab, który wcześniej należy doprawić solą i pieprzem.
Rolada: wytrybowaną polędwicę wołową rozbijamy, kładziemy na nią cienkie plastry boczku, kiełbasy oraz ogórka kiszonego oraz cebuli. Przyprawiamy delikatnie musztardą i przyprawami. Zawijamy na formę rolady w folii spożywczej. Gotujemy ok. 4 minut do ścięcia białka, obsmażamy na brązowo złocisty kolor i pieczemy w piecu ok. 25 minut.

 

Wyświetlenia:  102