Żeberka z cebulką oraz czosnkiem marynowane w miodzie podane z kapustą duszoną oraz ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Żeberka z cebulką oraz czosnkiem marynowane w miodzie podane z kapustą duszoną oraz ziemniakami.

Danie serwuje Karczma Rogata, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Żeberka umyć, pokroić na porcje, oprószyć solą, papryką. Smalec rozgrzać, cebulę drobno pokroić i poddusić na smalcu, dodać porcję żeberek i przyprawy. Dusić, w połowie duszenia dodać przecier pomidorowy i kiszoną kapustę. Razem dusić do miękkości. Podawać z całymi ziemniakami.
Żeberka cielęce po obróbce wstępnej marynować w miodzie gryczanym z musztardą i przyprawami, pozostawić tak na ok. 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty należy je podsmażyć przez ok. 30 minut na dobrze rozgrzanej patelni z drobno pokrojoną cebulą podlewać odrobiną piwa oraz wody. Przełożyć do rękawa z tymiankiem, czosnkiem oraz wcześniej pozostałą marynatą i piec przez ok. 1,5 godziny w temp. 200oC.
Kapustę ugotować, dodając kilka ząbków drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną cebulę i przyprawy. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Z mąki zrobić zasmażkę. Ugotowaną kapustę zagęścić zasmażką i startym ziemniakiem. Dodać skwarki z boczku i dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanymi żeberkami.
Warzywa pokroić w grube paski, wraz z uprzednio zapeklowanymi i uwędzonymi żeberkami włożyć w rękaw do pieczenia. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piecu w temperaturze 230˚C przez 20 minut następnie w temperaturze 130-150˚C przez kolejne 30 minut.
Żeberka zamarynować w koncentracie pomidorowym, winie i czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Gotować metodą próżniową. Ziemniaki oczyścić. Gotować confit 3 godziny w 90˚C, wychłodzić. Żeberka wyjąć z worka, zapiec razem z ziemniakami przez 30 minut w temperaturze 180˚C. Zredukować uzyskany sos z gotowania żeberek.

 

Wyświetlenia:  89