Pierś z kaczki podawana z konfiturą śliwkową, kapustą czerwoną z bakaliami i ziemniakami z kminkiem - oryginalne danie, które łączy w sobie wykwintne kacze mięso ze słodyczą owoców i bakalii. Ziemniaki z podprażonym kminkiem są ciekawym uzupełnieniem dania.
Buraki gotować około 1h 30 minut. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Masło z miodem podgrzać w garnuszku na małym ogniu około 10 minut- do momentu, aż stanie się brązowe. Dodać buraczki w kostkach i podsmażyć około 5 minut, aż miód całkowicie się skarmelizuje i oblepi buraczki, doprawić do smaku. Ziemniaki wyczyścić i gotować w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzić wodę, osuszyć i wystudzić. Ziemniaki naciąć i polać olejem, posypać solą, pieprzem. Wymieszać dokładnie, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 40 minut w 180˚C.
Gotujemy ¼ kg ziemniaków i przeciskamy przez prasę, resztę ścieramy na tarce i odciskamy. Łączymy obie części ziemniaków i dodając mąkę, jajko i sól. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kluseczki i gotujemy. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce, doprawiamy cukrem, solą, octem, pokrojoną cebulą i tartym chrzanem. Odcedzony sos z kaczki pieczonej zagęszczamy mąką i śmietaną.