Gulasz z gęsich żołądków z warzywami i pieczarką brunatną / pajda chleba

Odsłuchaj tekst

Gulasz z gęsich żołądków z warzywami i pieczarką brunatną / pajda chleba

 

Danie jest serwowane przez Restaurację U Przewoźnika, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Mięso pokroić w średnią kostkę, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, dodać czosnek, podsmażyć, podlać szklanką wody, zagotować, włożyć mięso, doprawić do smaku, dusić pod przykryciem, dolać piwa i gotować na wolnym ogniu. Gulasz podać z kaszą i ogórkami.
Mięso pokroić w kostkę po czym zalać marynatą sporządzoną z wina czerwonego i wody (pół na pół), rozdrobnionej włoszczyzny i przypraw. Po kilku godzinach odsączyć mięso z zalewy, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć na smalcu na rumiany kolor.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy 2 całe jaja, mąkę, przyprawiamy do smaku i smażymy na złocisty kolor. Sarninę kroimy na kostkę i wykładamy na gorącą margarynę. Dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawami i smażymy na miękko. Ze śmietany i mąki robimy sos i zalewamy usmażoną sarninę. Podajemy wg uznania, robiąc jeden duży placek lub trzy małe, a całość oblewamy gulaszem.
Łopatkę wieprzową pokroić na kostkę 2x2 cm i podsmażyć na małej ilości oleju w garnku z przyprawami: czerwoną papryką, solą i pieprzem i odrobiną czosnku. Gdy mięso się zrumieni, dorzucić do garnka resztę składników: pieczarki, marchewkę, cebulę i zalać wodą.
Warzywa pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać przyprawy. Dodać gotowaną pokrojoną golonkę oraz wędzony boczek. Podprawić zasmażką.

 

Wyświetlenia:  3