Śląska rolada wołowa

Odsłuchaj tekst

Śląska rolada wołowa (wołowina, boczek wędzony, ogórek kiszony, marchew, cebula, kluski śląskie, kapusta czerwona)

rolada

Danie jest serwowane przez Restaurację Brovar 16, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę na wysypaną mąką stolnicę. Dodać oba rodzaje mąki, jajka i razem szybko wyrobić. Formować wałki i skośne kroić w równe kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Szpinak ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcisnąć, drobno posiekać i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dodać rozgnieciony czosnek, jajka i namoczoną odciśniętą bułkę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wołowinę pokroić w plastry, dobrze rozbić, oprószyć przyprawami i mąką. Masę szpinakową rozsmarować na mięsie. Zwinąć rolady, dosmażyć na tłuszczu i dusić w bulionie do miękkości.
Polędwicę wołową nadziewać pokrojonymi w paski: boczkiem, kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym. Zawinąć, przyprawić. Piec w brytfannie ok. 1 godziny.
Kroimy mięso na plastry i rozbijamy, dodajemy przyprawy, smarujemy musztardą , układamy zwinięte w boczku śliwki i ciasno zwijamy bawełnianą nicią, obsmażamy na patelni, przekładamy do piekarnika na blaszkę, podlewamy bulionem i dusimy. Z otrzymanego wywaru sporządzamy sos ze śliwkami, przecieramy go i zagęszczamy śmietanką.
Rozbef wołowy rozbijamy na cienki plaster. Boczek wędzony zwijamy w roladę wołową i dusimy dusimy z rydzami i warzywami w śmietanie i czerwonym winie. Z mąki i jaj przygotowujemy lane kluski. Kapustę czerwoną szatkujemy, dusimy na smalcu z rodzynkami. Pokrojoną w plastry roladę serwujemy na duszonych rydzach i z kluseczkami podanymi na talerzu obiadowym.

 

Wyświetlenia:  4