Pork fillet stuffed with asparagus in mushroom sauce

Play text

Tender pork fillet stuffed with asparagus in mushroom sauce.

The dish is served in the Pod Ratuszem Restaurant, which is listed on the Silesian Tastes Culinary Trail.

Proven recipes:

Przygotować farsz: tzw. smażonkę z grzybami (zesmażyć razem: cebulę, borowiki przyprawione solą i pieprzem, natomiast jajka usmażyć osobno). Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, faszerować smażonką z grzybami i zawijać jak roladę. Faszerowaną polędwiczkę położyć na patelnię, obsmażyć i dusić na tłuszczu. Przygotować zapiekankę: ziemniaki utrzeć na tarce, do-dać boczek, natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko to usmażyć. Na patelni przyrządzić sos: podsmażyć cebulę i boczek, zalać ciemnym piwem i bazą spod pieczonego wcześniej mięsa, dodać śliwki, rodzynki, cynamon i zagęścić chlebem razowym.
Potłuczone polędwiczki nadziewamy nadzieniem z boczku, ogórka, kiełbasy, cebuli i musztardy. Zawijamy w rulon obwijając boczkiem dookoła. Przygotowane polędwiczki pieczemy. Pałeczki śląskie przygotowujemy z ciasta jak na "kluski śląskie". Podajemy całą potrawę z sosem grzybowym. Do dania głównego dodajemy modrą kapustę z przyprawami i winem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Polędwiczki dokładni obtoczyć w mieszance przypraw. Obsmażyć je na patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać sokiem z jabłek i podlać wodą. Piec w piekarniku, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć wieprzowinę z naczynia. Wlać do naczynia resztę wody. Dokładnie wymieszać z pozostałościami po mięsie i wstawić na 10 minut do piekarnika. Mięso pokroić po 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika i podawać z sosem oraz uszkami (polane sosem z kurek).

 

Views:  139