Artykuły dla kategorii: Kulinarnie
Дата добавления: 6 апреля 2020

Kuchnia regionalna województwa śląskiego kojarzy się głównie z sycącymi, mięsnymi daniami, które dostarczać miały siły do pracy. Niejednokrotnie oparta na ziemniakach, kapuście lub mące była kuchnią prostą, acz pożywną. Jednak w ostatnich latach przeszła przeobrażenie, które wpłynęło na sposób serwowania i przyrządzania dań, czy użycie kiedyś niedostępnych produktów. Obecnie kuchnia regionalna województwa śląskiego zmierza w kierunku slow food, naturalnej kuchni opartej na lokalnych składnikach. Odnajdziemy w niej mnóstwo zdrowych produktów, które wzmacniają siły witalne i oczyszczają organizm. Czas na wiosnę.....na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki".

больше >>
Дата добавления: 5 апреля 2020

Wielkanocne śniadanie kojarzy się w całej Polsce z babami drożdżowymi, barankami z lukrem, czy pachnącymi szynkami i kiełbasami. Jednak dla mieszkańców województwa śląskiego Święta Wielkanocne to również liczne lokalne przysmaki.

больше >>
Дата добавления: 4 апреля 2020

Różnorodność kuchni regionalnej w śląskim przejawia się również w potrawach świątecznych. To zdumiewające, że śniadanie wielkanocne potrafiło tak się różnić w domach oddalonych od siebie o zaledwie 100 km. Wiadomo, że nigdzie nie zabrakło bab wielkanocnych, baranków z lukrem, czy pachnących szynek i kiełbas, które stanowią podstawę na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Jednak mieszkańcom województwa śląskiego Święta Wielkanocne kojarzą się również z tutejszymi, lokalnymi przysmakami.

больше >>
Дата добавления: 5 декабря 2019

Różnorodna i bogata w tradycje kulinarne kuchnia województwa śląskiego na czas Świąt Bożego Narodzenia prezentuje znane i mniej znane potrawy wigilijne.

больше >>
Дата добавления: 4 декабря 2019

Zima wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bez względu na miejsce i region, świętowane jest ono zazwyczaj w rodzinnym gronie. A z czym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia?

больше >>