Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 13
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-03-07
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-01-03
Choć za nami już Święta i okres noworoczny, zachęcam do powrócenia na moment do obrzędów związanych z tym okresem. Przez lata zapomnianych, obecnie powracających do życia kulturowego. Zacznijmy jednak od genezy obrzędowości.
2021-08-30
Grzybobranie powoli nabiera tempa a grzybiarze wychodzą z lasów z coraz to obfitszymi zbiorami. Jak wiadomo grzybom nie sprzyja wysoka temperatura, ale duża wilgotność powietrza, dlatego obecne deszcze są miłośnikom grzybów jak najbardziej na rękę. Na podstawie informacji zamieszczanych w mediach społecznościowych i wywiadom z grzybiarzami udało nam się ustalić najchętniej odwiedzane przez grzybiarzy miejsca w Krainie Górnej Odry.
2021-03-31
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
2020-09-16
Do Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" dołączyła kolejna wspaniała restauracja. W samym sercu Gliwic warto wybrać się teraz do Restauracji Poziom+ Food & Wine w Hotelu Diament Plaza, aby zasmakować prawdziwej kuchni regionalnej.
2019-06-02
O XIV Festiwalu Śląskie Smaki w magazynie Świat Podróże Kultura
2018-11-21
Można śmiało rzec, że Wielkanoc jest najradośniejszym świętem zarówno w kościelnym roku liturgicznym, jak i w obrzędowym kalendarzu polskiej wsi. Zwróćmy uwagę, że w niedzielę wielkanocną dzwony kościelne brzmią w szczególny, dostojny sposób, oznajmiając zmartwychwstanie Chrystusa. Mówiono dawniej, że spiżowego głosu wielkanocnych dzwonów boją się złe moce, a ludzie, słysząc ich dźwięk wyrzucają nienawiść ze swoich serc. Bogata obrzędowość Wielkiego Tygodnia oraz świąt Wielkanocnych wchłonęła wiele przedchrześcijańskich, pogańskich rytuałów i wierzeń, a nawet magicznych zabiegów.
2018-02-13
Ostatki kojarzą nam się głównie z tłustym czwartkiem i pałaszowaniem pączków, a niewielu z nas ma pojęcie, że są jeszcze takie miejsca, w których tradycyjnie obchodzi się karnawałowe zapusty! Czy wiedzieliście, że w Krzanowicach niedaleko Raciborza zamiast Walentynek świętują Pogrzebanie Basa? W końcu co kraj to obyczaj, a tradycja rzecz święta! Ale od początku…
2017-05-23
Święta Bożego Narodzenia od wieków inspirują rozmaite dziedziny naszego życia, w tym głównie religię, kulturę i sztukę. Odmienna, w wielu regionach świata, tradycja świąteczna, związana jest z szeroko pojętym dziedzictwem kulturowym. Znane jest powiedzenie: co kraj, to obyczaj, i tak w rzeczywistości jest! W Polsce, obchodzone od wieków Święta Bożego Narodzenia, wyróżnia bogactwo kultury, zwyczajów i obrzędów.
2017-05-23
Unikatowe zabytki techniki industrialnej, architektoniczne perełki będące świadectwem wielokulturowej historii, bogate tradycje kuchni regionalnej i piwowarstwa – to tylko część różnorodnych atrakcji turystycznych województwa śląskiego, które są magnesem dla turystów odwiedzających ten wyjątkowy region. W Śląskim nie brakuje ciekawych miejsc wartych poznania. Fascynująca wyprawa pokaże, że to miejsce promieniujące prawdziwie pozytywną energią. Tutaj chce się wracać i odkrywać kolejne mniej lub bardziej znane oblicza regionu, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
2015-12-09
Nie od dziś wiadomo, że różnorodność kulinarna województwa śląskiego to jeden z naszych największych atutów. Dzięki temu Szlak Kulinarny Śląskie Smaki stał się turystycznym przebojem regionu. Kolejnym potwierdzeniem kunsztu naszych kucharzy jest ogłoszona niedawno druga edycja przewodnika kulinarnego "Gauil&Millau". W tegorocznym zestawieniu najlepszych polskich restauracji znalazło się ponad 40 lokali z województwa śląskiego, w tym aż 6 "naszych" śląskosmakowych. Gratulujemy sukcesu!