Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 13
2023-09-01
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie. Dynia charakteryzuje się płożącymi łodygami z wąsami czepnymi. Między rozłożystymi liśćmi wyrastają jadalne owoce dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznych potraw, między innymi na Halloweenowe spotkania ze znajomymi.
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-10-06
Topowe imprezy w Śląskim, czyli od święta zabytków techniki po beskidzki festiwal folklorystyczny. Województwo śląskie obfituje w liczne imprezy kulturalne, sportowe, biznesowe etc. Miłośników spektakli, festiwali i koncertów przyciągają liczne wydarzenia kulturalne, pasjonatów techniki - wydarzenia industrialne, a entuzjastów sportów - organizowane na najwyższym poziomie, międzynarodowe zawody sportowe i inne wydarzenia ze świata sportu.
2022-01-03
Choć za nami już Święta i okres noworoczny, zachęcam do powrócenia na moment do obrzędów związanych z tym okresem. Przez lata zapomnianych, obecnie powracających do życia kulturowego. Zacznijmy jednak od genezy obrzędowości.
2020-08-21
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
2019-06-02
O XIV Festiwalu Śląskie Smaki w magazynie Świat Podróże Kultura
2017-09-11
Puls Biznesu prezentuje „Śląskie Smaki”
2017-05-23
Święta Bożego Narodzenia od wieków inspirują rozmaite dziedziny naszego życia, w tym głównie religię, kulturę i sztukę. Odmienna, w wielu regionach świata, tradycja świąteczna, związana jest z szeroko pojętym dziedzictwem kulturowym. Znane jest powiedzenie: co kraj, to obyczaj, i tak w rzeczywistości jest! W Polsce, obchodzone od wieków Święta Bożego Narodzenia, wyróżnia bogactwo kultury, zwyczajów i obrzędów.
2017-05-23
Unikatowe zabytki techniki industrialnej, architektoniczne perełki będące świadectwem wielokulturowej historii, bogate tradycje kuchni regionalnej i piwowarstwa – to tylko część różnorodnych atrakcji turystycznych województwa śląskiego, które są magnesem dla turystów odwiedzających ten wyjątkowy region. W Śląskim nie brakuje ciekawych miejsc wartych poznania. Fascynująca wyprawa pokaże, że to miejsce promieniujące prawdziwie pozytywną energią. Tutaj chce się wracać i odkrywać kolejne mniej lub bardziej znane oblicza regionu, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
2016-01-07
Stworzony przez Śląską Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” otrzymał główną nagrodę EDEN (European Destination of Excellence) w międzynarodowym konkursie na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną.
2015-08-20
Popularność, rozpoznawalność i różnorodność to cechy charakteryzujące śląską kuchnię. Trzeba jednak pamiętać, że śląskie to geograficznie nie tylko Górny Śląsk, ale także Żywiecczyzna, Śląsk Cieszyński, Zagłębie czy okolice Częstochowy.
2015-07-16
Na X Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 6 czerwca w Wiśle oficjalnie powitano na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" dwa nowe lokale: Restaurację Enklawa w Tychach i Restaurację Hotelu Spa Laskowo*** w Jankowicach k/Kuźni Raciborskiej. Obie restauracje pomyslnie przeszły proces certyfikacyjny i dołączyły do grona 29 lokali w całym województwie.