Różnorodna i bogata w tradycje kulinarne kuchnia województwa śląskiego na czas Świąt Bożego Narodzenia prezentuje znane i mniej znane potrawy wigilijne.
Wraz z nadejściem długo wyczekiwanej i upragnionej wiosny za oknem pojawiają się jej pierwsze, charakterystyczne oznaki. Podczas spacerów możemy nacieszyć oczy rozkwitającymi pierwszymi kwiatami, zachwycającymi swoimi intensywnymi kolorami oraz posłuchać odprężającego ptaku śpiewów.
Cydonia oblonga – pod tą łacińską nazwą kryje się bohaterka dzisiejszego artykułu, mianowicie pigwa pospolita. Łacińska nazwa rośliny pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie – dzisiejsze miasto Chania, gdzie uprawiano ten gatunek już w starożytności.
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie.
Potrawy, które jemy często latem oraz produkty, które wtedy występują sezonowo, możemy „przemycić” na późniejsze miesiące. Najczęstszym sposobem jest zamykanie w słoikach.
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach miąższ może być żółty lub nawet biały.
Czy pogoda będzie łaskawa, czy zrobi nam psikusa? Grillowanie, pikniki, wycieczki na łono natury z koszem piknikowym... Z przytupem rozpocznijmy ten sezon grillowy.
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.